Oruç niyeti nasıl edilir Türkçe? Oruç niyeti nasıl edilir Diyanet? Ramazan orucuna ne zaman niyet edilir?

Ramazan ayına girmiş bulunuyoruz ve sahurda oruç tutmaya başlamadan önce nasıl niyet edildiği araştırılıyor. Milyonlarca vatandaş Oruç niyeti nasıl edilir Türkçe? ya da Oruç niyeti nasıl edilir Diyanet? gibi aramalar yapıyor. Peki, Ramazan orucuna ne zaman niyet edilir?

Oruç niyeti nasıl edilir Türkçe? Oruç niyeti nasıl edilir Diyanet? Ramazan orucuna ne zaman niyet edilir?

11 ayın sultanı Ramazan ayına girdik. Milyonlarca Müslüman, 2 Nisan gecesi sahur için uyandı ve oruç için niyet etti. Vatandaşların gündeminde oruç niyetinin nasıl alındığı yer aldı. Peki, Oruç niyeti nasıl edilir Türkçe?  İslam'ın 5 temel şartından biri olan oruç ile ilgili detaylar merak ediliyor. Herkes, Google üzerinden "Oruç niyeti nasıl edilir Diyanet?" gibi aramalar yapıyor. Niyet etmek yaptığımız ibadetlerin ve orucun temel şartlarından sayılıyor. Peki,  Ramazan orucuna ne zaman niyet edilir? İşte detaylar...

Oruç niyeti nasıl edilir Türkçe? Oruç niyeti nasıl edilir Diyanet? Ramazan orucuna ne zaman niyet edilir? - Resim : 1

ORUÇ NİYETİ NASIL EDİLİR TÜRKÇE?

En çok araştırılan konulardan biri olan oruç niyetinin sözlü olarak ifade edilmesinin gerekli olup olmadığı merak ediliyor. Niyetsiz oruç tutulmaz. Eğer niyetsiz oruç tutulursa oruç zarar görür. Kalbimizden sözlü olmadan da niyet etmek yeterli olsa da sözlü olarak ifade etmek de gerekir. 

Oruç niyeti nasıl edilir Türkçe? Oruç niyeti nasıl edilir Diyanet? Ramazan orucuna ne zaman niyet edilir? - Resim : 2

Peki nasıl niyet edilir? Ramazan orucu için niyet; "yarınki orucu tutmaya”,  “yarınki Ramazan orucuna” ve Allah rızası için ramazan orucunu tutmaya niyet ettim" şeklinde olmalıdır. Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır.

ORUÇ NİYETİ NASIL EDİLİR DİYANET?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85).

Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

Oruç niyeti nasıl edilir Türkçe? Oruç niyeti nasıl edilir Diyanet? Ramazan orucuna ne zaman niyet edilir? - Resim : 4

RAMAZAN ORUCUNA NE ZAMAN NİYET EDİLİR?

Oruç niyeti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki sürede edilmelidir. İmsak vaktinden sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş ve oruca aykırı bir iş ya da işlem yapılmamış olması gerekmektedir.