Bakanlık etiket yönetmeliğini görüşe açtı! Son tarih 27 Aralık

Tarım Bakanlığı, ‘Gıdanın bir hastalığı önleme, tedavi etme özelliğine sahip olduğuna dair bilgilendirme yapılamaz’ hükmünü etiket yönetmeliğini görüş ve önerilere sunduç TÜDEF Başkan Vekili Sinan Vargı, itiraz edeceklerini duyurdu.

Bakanlık etiket yönetmeliğini görüşe açtı! Son tarih 27 Aralık

Tarım Bakanlığı,  Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde yapılacak iki değişikliğin taslağı için taraflardan görüşlerini 27 Aralık’a kadar göndermesini istedi. Gıda güvenliğinde endişelere neden olan kararlarla ilgili TÜDEF, ‘Gıdanın bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğuna dair bilgilendirme yapılamaz, bu tür özelliklere atıfta bulunulamaz’ hükmünün değiştirilmesine ilişkin taslağa ilişkin itiraza hazırlanıyor.

Bu fıkranın yürürlükten kaldırılması ile piyasanın hastalık tedavi ettiğini öne süren ot ve çöple dolacağını belirten TÜDEF Başkan Vekili Vargı sözlerini şöyle sürdürdü: “Hasta olanlar bir sağlık kuruluşuna gitmek yerine, bu reklamlara inanarak limonla kanser tedavi etmeye, zencefille iltihap gidermeye başlayacak. Muzun üzerinde ishali, kayısının üzerinde kabızlığı tedavi eder, yazabilecek. İltihabın varsa zerdeçal tüket, kansersen limon ye! Bu çok büyük bir piyasa ve daha da büyüyecek. Oysa bir ürünün hastalık önlemesi ayrıdır, tedavi etmesi ayrı.”

Bu durumun hastalıkların tedavi sürecini uzatacağından korktuklarını belirten Vargı, “Şu anda bile dördüncü evre kanserden tutun da, ağrı kesici olduğunu; prostat ve kadın hastalıklarından kısırlığa kadar onlarca hastalığı tedavi ettiğini iddia eden gıda ve bitkisel ürün reklamları yüzlerce tüketiciyi kandırmaya devam ediyor. Şimdi baharat ve karışımları da gıda kapsamında değerlendirilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu yönetmelik değişikliğini de daha önceki yönetmelik değişikliği gibi geri çekmesi gerekiyor” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı kaynakları ise takviye edici gıdalarla ilgili yetkilerin Sağlık Bakanlığı’na devredildiğini belirtti. Bu nedenle yönetmelik taslağında takviye edici gıdalarla ilgili düzenlemelere yer verilmediğini kaydeden yetkililer, “Bir yetki boşluğu oluşmuyor. Bu konular Sağlık Bakanlığı bünyesinde olduğu için, süreci onlar yönetiyor. Biz de kendi mevzuatımızdan konuyla ilgili hükümleri ayıklıyoruz” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, “Yetkili merciden izin almaksızın veya verilen izne aykırı olarak sağlık beyanı ile ürün tanıtım ve satışını yapanlar hakkında 20 bin Türk Lirasından 300 bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Fiillerin tekrarı hâlinde verilecek idari para cezası, daha önce verilen cezanın iki katı olarak uygulanır” ifadelerini kullandı.