Foreign Policy’den Erdoğan vurgusu! İşte Türkiye’nin planı… Dikkat çeken analiz

Türkiye ile ilgili Foreign Policy'den dikkat çeken bir analiz kaleme alındı. Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın attığı adımların yer aldı. Foreign Policy Erdoğan'ın NATO'da attığı adımların Türkiye'ye sağlayacağı potansiyel faydaları da tek tek açıkladı.

Foreign Policy’den Erdoğan vurgusu! İşte Türkiye’nin planı… Dikkat çeken analiz

11 Temmuz 2023 tarihinde düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nin yankıları sürüyor. Türkiye’nin attığı adımlar konuşulurken; İsveç'e NATO üyeliği için yeşil ışık yakan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimleri sonucu terörizm vurgusu yapılan bir bildiri yayınlanmıştı.

Söz konusu bildiride terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele edilmesinin ortak savunma için elzem olduğu belirtildi. Terörizm, koşul gözetmeksizin reddedildi ve mümkün olan en güçlü şekilde kınandı.

Öte yandan, Türkiye ile ilgili Foreign Policy'den dikkat çeken bir analiz kaleme alındı. 'Türkiye Aslında Ne İstiyor?' başlığı ile okurlarının karşısına çıkan ABD'li yayın organı Erdoğan'ın NATO zirvesinde attığı adımların sıradan bir gözlemciye şaşırtıcı gelebileceğini belirtildi.

Haberde, “Erdoğan dönemi boyunca Türkiye üç temel dış politika fikrini takip etmede tutarlı oldu: stratejik bağımsızlık, güç ve refah” ifadeleri kullanıldı.

TÜRKİYE, TAHIL ANLAŞMASI’NA OLANAK SAĞLADI

Yazıda Türkiye'nin hem Rusya hem de Ukrayna ile ile ikili ilişkisini sürdürdüğüne vurgu yapıldı ve şu değerlendirmeye yer verildi;

'Bu, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasında Karadeniz Tahıl Anlaşmasını müzakere etmesine olanak sağladı.'

Ankara'nın Moskova'ya yönelik Batı yaptırımlarını hiçbir zaman benimsemediğine vurgu yapan FP, 'bunun yerine Türk firmalarının devreye girmesine ve ayrılan Batılı firmaların yerini almasına ve Rus oligarklarının Türkiye'de ikamet etmesine ve ülkede yatırım yapmasına izin verdi' dedi.

Foreign Policy ayrıca, yazının devamında ise, “Erdoğan, NATO'nun genişlemesini Biden'dan Türkiye'ye yeni F-16'lar sağlama taahhüdünü almaya ve AB liderlerini Türkiye ile işbirliğini yenilemeye ikna etmeye yetecek kadar uzun süre durdurabilirse, bu potansiyel olarak gelişmiş bir gümrük birliği anlaşmasına yol açabilir” ifadesini kullandı.