Erden Timur: "Biz bu kurguyu bozar, yapanın da başına yıkarız"

Galatasaray Sportif A.Ş. Başkanvekili Erden Timur, yaşanan hakem hataları ve gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Erden Timur: "Biz bu kurguyu bozar, yapanın da başına yıkarız"

Galatasaray Sportif A.Ş. Başkanvekili Erden Timur, yaşanan hakem hataları ve gündeme dair açıklamalarda bulundu.

İşte Timur'un açıklamaları

"Ne için bir araya geldiğimiz malum. En son söyleyeceğimi baştan söylemek istiyorum. Bu toplantının ana gündemi başından sonuna adalet olacak ve adalet herkes için adalet demek. Dolayısıyla kendimiz için ayrıcalık istemiyoruz. Ayrıcalık değil, adalet istiyoruz.

Hakem atamlarından, VAR atamalarına, uzatmalardan, yayıncı kuruluşun gösterim sürelerine kadar, yayıncı kuruluşun tribünden atılan yabancı maddeyi gösterme standardına kadar analiz ettik.

Analizlerde VAR ve AVAR atamaları var. Fenerbahçe lehine 4, 1 defa da aleyhine yapılmış. Galatasaray'da VAR diye bir şey söz konusu olmamış. Biz VAR odasının varlığını Kayserispor maçında gördük. O kararda da VAR'a gitmeye gerek kalmadan kararın doğru olduğunu gördük. 

Erden Timur: "Biz bu kurguyu bozar, yapanın da başına yıkarız" - Resim : 1

Bizim maçlarımızda Kayserispor maçı öncesinde 2 hakem üzerinden gidilmiş. Alper Ulusoy ve Hakan Ceylan. Alper Ulusoy'u 6 saniye kararıyla tanıyoruz. Rakiplerimize baktığımızda böyle bir şey söz konusu değil. Demek ki bu iki hakem verilen talimatları istenen şekilde doğru yerine getirmişler ki bu başarılarından dolayı tekrar tekrar görevi teslim almışlar. AVAR atamalarında 9 maçın 5'ine aynı hakem atanıyor. Burada da demek ki bu hakem VAR'a atanan 2 hakemden daha da iyi direktiflere uymuş ki onu daha çok bizim maça vermişler.

Mete Kalkavan

Hakem atamaları konusunda cevap bulamadık. Lütfen kimse bizim zekamızı hafife almasın. Biz hakemlerden VAR yokmuş gibi yönetmelerini bekliyoruz. VAR'ın varlığından haberimiz yok zaten. Hakem atamalarındaki tutarsızlıklarda birkaç örnek vereceğim. Sezon başından bu yana 1 maç almamış, Rizespor maçımızı yönetmiş, o maçtan sonra hakemliği bitme noktasına gelmiş Ali Palabıyık bizim maçımıza atanıyor. Mete Kalkavan fotoğrafını gördük, Galatasaray'ın rakibinin formasıylaydı. Herkes her formayı giyer bu başka bir şey. 

Erden Timur: "Biz bu kurguyu bozar, yapanın da başına yıkarız" - Resim : 2Ama hakimin oyunu önceden belli etmesi demektir bu. Hakim görüşünü beyan ettiği durumda bile hakimin reddi sayılır hukukta. Bir hakem nasıl Galatasaray'ın rakibinin formasını giyebilir? Mete Kalkavan hadi böyle bir şey yaptı, neden soruşturma açılmadı? Hemen ört bas edildi. Biz o kolları kırmasını biliriz diye açıklama yapılıyor. Bu tehdit suçunu işleyen yönetici hakkında soruşturma açılmıyor. Bunun hata olduğuna inanmak 10 yaşındaki çocuk bile bu şekilde avutulamaz, kandırılamaz. Bundan sonra hiçbir şeyin böyle olmayacağını herkesin bilmesini istiyorum. Haklı olanın bağırmasını gerektirecek bir şey yok. Burada haklılığımızı sabır ve kararlılıkla ortaya koyacağız.

Verilmeyen bariz 10 tane pozisyon var. Antalyaspor maçındaki penaltı, aynı maçta Oliveira'nın aşiline basıldı, Giresunspor maçında Emre Akbaba'nın pozisyonu gösterilmedi bile, kamera görmedi deniyor, Giresunspor maçındaki Torreira konusu, Trabzonspor maçında Seferovic pozisyonu, rakibimizin aynı pozisyonda penaltı alması, Gaziantep FK maçında Abdülkerim'in ikinci sarıdan kırmızı gördüğü pozisyon, dünkü bizim maçımızda Ross'un yaptığı hareket bizim lehimize verildi bu karar, aslında fauldü.

Hakem VAR'a çağırıldığında izlediği pozisyonda karnına yumruk yemiş gibi olması lazım deniyor. Bizler o yumruğu yemiş gibi hissediyoruz ekran başında. Ama hakemler henüz VAR'a gitmediği için o duyguyu bilmiyor. Kimse Galatasaray'ın boyun eğmesini beklemesin. Bu yapı 8-10 haftada kurulmadı. Bu süreç uzun sürecek. Yeni seçilmiş federasyon birçok şey yapmaya çalışıyor. Biz de bir yapının varlığını açıklıyoruz. Onlarla paylaşıyor. Bu yol sabır gerektiriyor. 1-2 haftada hemen her şeyin değişmesini bekleyeceksek nasıl bir yol olduğunu bilmiyoruz demektir. Dolayısıyla bunun için kararlılık, yılmamak gerekiyor. Son 8 yılda sürekli konuşuluyor. Beyanat veriliyor. Bizim ne yapacağımız ve nasıl yapacağımız belli. Bundan sonra çok daha farklı bir boyutta yapacağız. Birleşip, bütünleşmek gerekiyor. Her hafta, her pozisyonda sonuç alınmasını, isyana sebep olan insanlar bu işe destek olan insanlar değildir. Bu mücadelenin başarısız olmasını isteyenlerdir.

Icardi'nin pozisyonu

Icardi'nin pozisyonuna geliyoruz. Maçın 27. saniyesinde pozisyon oluyor. Hangi saniyede olmuş, hangi saniyede tekrar gösterilmiş diyerek analiz ettik. Kayserispor maçında 27. saniyede pozisyon oluyor. Hareketin ardından 20 saniye sonra korner atışı kullanılıyor. 20 saniyede o kadar görüntü nasıl inceleniyorsa tekrarı 5. dakikada gösteriliyor. En doğru açı 9. dakikada gösteriliyor. Herhangi bir maçta bariz konu 1 dakika sonra geliyor. Ama hakem hatası ve Galatasaray aleyhine yapılmış bir hata varsa çok uzun süre sonra ekrana geliyor. Bunun sebebi en masum açıyı aramak. Bunların hepsi ortaya konulacak. Emre Akbaba'nın pozisyonunu biliyoruz. Zaten görüntü olmadığı için VAR'a gidilmedi deniyor. 

Federasyon 2 gün önce Icardi'nin pozisyonunu inceliyor. Orada bile kale arkası görüntüsü yok. Belçika'dan gelen bir yetkili pozisyona penaltı deniyor. Sonra penaltı hükmüne varılıyor. Daha sonra yakalanınca, kale arkası görüntüsü geliyor. Kamera açıları da manipüle edilerek, yönetim kandırılıyor. Biz her şeyi inceliyoruz.

Kayseri maçında VAR hakemi Erkan Engin ilk defa 4 büyük maçını yönetiyor. Daha önce büyük bir hata yapmış hakem ödüllendirilir gibi 4 büyük maçına veriliyor, o da bizim maç. 

"Bunun adı sabotaj!"

VAR odası ile yayıncı kuruluş aynı görüntüleri inceliyor. Yayıncı kuruluş Emre Akbaba pozisyonunda olduğu gibi görüntüleri hiç vermezse ya da Icardi'de olduğu gibi geç verilirse VAR karar alamıyor. Kamera görüntüsü var ya da geç gösterilmişse inceleme yapılırken yönetmen hangi pozisyonun incelendiğini görüp operatöre o görüntüleri hazırlamasını söylüyor. O kadar uzman göz, kameralarda aynı anda birlikte inceleme yapıp bariz olan konuları birlikte görmezden geliyor. Ne hikmetse rakip ceza sahasında en fazla topla buluşan Galatasaray'ın VAR'a gidecek derecede tehlikeli pozisyonu olmuyor. Birisi bize bu kadar gözün bunu saptayamama olasılığını anlatsın. Bu iş nasıl oluyor? Burada planlanmış, birlikte hareket eden kasıtlı bir kurgu var. Türk futbolunu bezdirdiğiniz yeter. Türk futbolunun gelişimi için her şey fark ediliyor. Her şey ortaya çıkacak. Milyonda birler olasılığında hesaplanan olasılığın 10 kere üst üste gelmesine tesadüf deniyor. Bunun adı sabotaj!

Seyit Onbaşı benzetmesi

"Biz bu yola çıktık. Ne gerekiyorsa vereceğiz, boyunsa boyun... Bunu savaş olarak görmüyoruz, böyle görenlere diyoruz ki korkun, korkun, korkun... Kendi için mücadele edenle doğruluk için mücadele eden bir mi? Hep Seyit Onbaşı örneği veririm. Yarın hesabına 1 milyar Dolar dense o yükü kaldırabilir miydi? Davası için kaldırdı. Biz de davamızın Seyit Onbaşı'sıyız..."

Adana Demirspor ile bir problemimiz yok, kayrıldıklarını düşünmüyoruz. Gösterdiğimiz takım Fenerbahçe. Aksine Adana Demirspor'a haksızlık da yapıldı. Bu işlerin tamamen düzelmesi için düzenin değişmesi gerekiyor."