Gazi Koşusu'na katılacak atlar

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün adına ilk defa 1927 yılında koşulan ve Türk at yarışçılığının derbisi olarak kabul edilen 94. Gazi Koşusu, 30 Ağustos Pazar günü İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda gerçekleşecek. Yarış tv100'den canlı olarak yayınlanacak.

24 Ağustos Pazartesi günü kaydı yapılan, 28 Ağustos Cuma günü ise jokey deklareleri gerçekleşen bu büyük derbide, 14’ü erkek 1’i dişi olmak üzere toplam 15 tay start alacak.

94. Gazi Koşusu’na sayılı günler kala, kesin kayıtlar sonrası jokey deklareleri de 28 Ağustos Cuma günü tamamlandı ve büyük derbide start alacak 15 safkan belli oldu.

İşte şampiyon adayları:

CALL TO VICTORY  (de) (111111)

Victory Gallop - Serap Gelin / Mountain Cat

Sahip: Ayşegül Kurtel

Yetiştirici: Ayşegül Kurtel

Antrenör: Orkun Özelcanat

Jokey: Ahmet Çelik

13 Şubat 2017 doğumlu Call To Victory, yarış yaşamına Nisan 2019’da Bursa’da başlamıştır. 800 metre mesafeli Dehere Koşusu’nu (Şartlı-1) dördüncü tamamlayan doru erkek tay, daha sonra katıldığı hiçbir yarışta geçilmemiş ve tam 10 koşuluk bir galibiyet serisi yakalamıştır. 2 yaşlıların en önemli sınavlarından Çaldıran ve Karayel Koşularında zafere ulaşmış, 2019 yılını toplam 6 Grup koşu galibiyetiyle kapatmıştır. Bu yıl ise sırasıyla Ergin Talay (KV-8), Erkek Tay Deneme (G1) ve Sait Akson (G2) Koşularını kazanarak Gazi yolundaki en önemli virajları rakiplerinin önünde dönmeyi başarmıştır.

Rekortmen jokeyi Ahmet Çelik’le piste çıkacak olan Call To Victory, kazanması durumunda babası Victory Gallop’un ilk Gazi şampiyonu yavrusu olacak. 

***

COACH (de) (21125)

Smart Robin - Born Shining / Sri Pekan

Sahip: Erhun Eti

Yetiştirici: Celal Bağdatoğlu

Antrenör: Murat Çam

Jokey: Ayhan Kurşun

2 Mart 2017 doğumlu tay, bugüne kadarki 5 startını da çim pistte almıştır. Adana Yeşiloba Hipodromu'ndaki Tendürek Koşusu'nda (A3) jokeyi Ayhan Kurşun idaresinde elde ettiği birincilikle adından söz ettirmiştir. 94. Gazi Koşusu'nda da Ayhan Kurşun ile boy gösterecek doru erkek tay, 80 handikap puanı ile start alacak. 

***

ÇAKALINOĞLU (de) (341414)

Çakal Carlos - Double Trouble / Win River Win

Sahip: Baran D. Cemiloğlu

Yetiştirici: Baran D. Cemiloğlu

Antrenör: Süleyman Özgezer

Jokey: Sadettin Boyraz

94. Gazi Koşusu’na katılacak olan istikrarlı safkanlardan Çakalınoğlu, 3 Nisan 2017 doğumludur. Bugüne kadar start almış olduğu dokuz koşuda, dört birincilik beş kez de tabela yapma başarısı gösteren tay, kazanmış olduğu dört koşunun üçünü sentetik pistte birini ise çim pistte elde etmiştir. Dinçer Çebeci Koşusu (KV-9) galibiyeti ve Sait Akson Koşusu (G2) dördüncülüğü ile dikkatleri üzerine çeken Çakalınoğlu, babası Çakal Carlos’un 2013 yılında elde ettiği Gazi Koşusu ikinciliğini bir üst basamağa taşımak adına 94. Gazi Koşusu’nda boy gösterecek.

 ***

DEMBE (de) (341110)

Justenuffhumor - I Want Luck / Unaccounted For

Sahip: Sabahattin Yılmaz

Yetiştirici: Alp Şemşettin Evcimen

Antrenör: Serdar Seren Görgü

Jokey: Mertcan Çelik

11 Mart 2017'de doğan doru safkan, kariyerindeki 4 birinciliğin 3'ünü kum pistte alırken yalnızca 1 tanesini çim pistte elde etti. Bugüne kadar 2 Grup koşuda boy gösteren, Sabahattin Yılmaz'ın sahibi olduğu erkek tay, bu mücadelelerde birincilik başarısı gösteremedi. 94. Gazi Koşusu'nda kariyerinde bir ilke imza atmak için Veliefendi Hipodromu çim pistinde boy gösterecek tay, jokeyi Mertcan Çelik ile galibiyet arayacak.

 ***

FULL THROTTLE (de) (533133)

Mendip - Cure Notice / Sri Pekan

Sahip: Hilal Yöney

Yetiştirici: Hilal Yöney

Antrenör: Adnan Serbest

Jokey: Mehmet Kaya

14 Mart 2017 tarihinde dünyaya gelen Full Throttle, kariyerine 26 Mayıs 2019'daki Şartlı-1 Doyoun Koşusu'nda aldığı ikincilikle başladı. Bugüne kadarki 3 birinciliğinin 2'sini çim pistte elde eden doru erkek tay, II. İnönü (G3) ve Preveze Koşularındaki (A3) galibiyetleriyle dikkat çekti. İstikrarlı tay 94. Gazi Koşusu'nda jokeyi Mehmet Kaya idaresinde zafer arayacak.

*** 

KING MAN GO (de) (045411)

Mendip - Pomerol / Honour and Glory

Sahip: Hüseyin Akarsu

Yetiştirici: M. Selim Güleşen – Hüseyin Akarsu – Yılmaz Çamlıbel

Antrenör: Tolga Temizer

Jokey: Gökhan Gökçe

Ağırlıklı olarak kum ve sentetik pistte başarılı yarışlarını izlediğimiz 4 Mayıs 2017 doğumlu Mendip temsilcisi King Man Go, 94. Gazi Koşusu öncesi elde ettiği Burhan Karamehmet Koşusu (G3) ve Beyoğlu Koşusu (G2) galibiyetleri ile dikkat çekmeyi başarmıştır. Yarış yaşamına İzmir’de başlayan ve ilk üç startından iki birincilik çıkarmayı başaran doru tay, Fehmi Simsaroğlu Koşusu (G3), William Giraud Koşusu (A3), Ergin Talay Koşusu (KV-8) ve Preveze Koşusu (A3) gibi sınıf koşularda boy göstermiştir. Annesi Pomerol’un en başarılı temsilcisi konumundaki safkan, 94. Gazi Koşusu’na 93 Handikap puanı ile girecek.

*** 

KINGSMAN (de) (121150)

Popular Demand - Fluent / Ultramar

Sahip: Adem İpek

Yetiştirici: Adem İpek

Antrenör: Ömer Alaçam

Jokey: Hışman Çizik

30 Mart 2017 doğumlu Kingsman, yarış yaşamına 24 Ağustos 2019 tarihinde 75. Yıl Ankara Hipodromu’nda katıldığı Manila Koşusu’yla (Şartlı-1) başlamıştır. Kariyerinin bu ilk startından birincilikle ayrılan tay, sırasıyla Kraliçe II. Elizabeth Koşusu (G2), Sakarya Koşusu (G2), Sadık Eliyeşil Koşusu (KV-9) galibiyetleriyle adından bahsettirmiştir. 2 yaşlı tayların en önemli mücadelelerinden olan Çaldıran Koşusu (G1) ikinciliği de bulunan Kingsman, start almış olduğu son iki koşu olan Erkek Tay Deneme Koşusu’nda (G1) beşincilik, Mehmet Akif Ersoy Koşusu’nda (G2) ise altıncılık elde etmiştir. Başarılı safkan, babası Popular Demand’ın, 2005 yılında elde ettiği başarıyı tekrarlayabilmek adına 94. Gazi Koşusu’nda boy gösterecek.

*** 

LORD OF GAME (de) (324312)

Invincible Son - Mystical Falls / Sri Pekan

Sahip: Recep Avşar

Yetiştirici: Recep Avşar

Antrenör: Adil Ocak

Jokey: Gökhan Kocakaya

2 Mayıs 2017 doğumlu Lord Of Game, yarış hayatına geçtiğimiz yılın Haziran ayında 75. Yıl Ankara Hipodromu’nda katıldığı Distant Relative Koşusu’nu (Şartlı-1) kazanarak başlamıştır. Bugüne kadar start aldığı 10 koşusunu da çim pistte koşan safkanın, Demokrasi ve Milli Birlik Günü Koşusu (G3) başta olmak üzere 3 galibiyeti bulunuyor.

*** 

POWERMAN (de) (242111)

Powerscourt - Kızım Melike / Kaneko

Sahip: H. Hüseyin Temel

Yetiştirici: H. Hüseyin Temel

Antrenör: Cengiz Aydoğan

Jokey: Özcan Yıldırım

23 Ocak 2017 doğumlu Powerman, bu yılın Şubat ayında İzmir Şirinyer Hipodromu’nda kum pistte katıldığı Lockton Koşusu’nda (Şartlı-1) elde ettiği ikincilikle yarış kariyerine başlamıştır. 2 yaşlılığında start almayan safkan, ilk 2 yarışında İzmir kum pistinde koştuktan sonra diğer 4 yarışını Ankara çim pistinde yapmıştır. Mehmet Akif Ersoy Koşusu (G2) ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Koşusu (KV-6) başta olmak üzere üst üste 3 birincilik elde ederek bu önemli koşuya katılacak.

*** 

PREMIUM MOVER (de) (112221)

Smart Robin - Gold Coast / Tale Of The Cat

Sahip: Korhan Berberoğlu

Yetiştirici: Muhsin Emirsoy

Antrenör: Barış Topçu

Jokey: Mustafa Çiçek

17 Nisan 2017 tarihinde dünyaya gelen doru erkek tay, iki Maiden koşu üçüncülüğünün ardından Eylül 2019’daki KV-6 koşuda ilk galibiyetini elde etmiştir. Bugüne dek katıldığı 8 koşunun 7’sini İzmir’de koşan doru erkek tayın, Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu (G3) ve William Giraud (A3) Koşularında ikincilikleri bulunmaktadır.

*** 

SOZOPOL (de) (16826)

Scream To Scream - Forgiveness / Sri Pekan

Sahip: Fedai Kahraman

Yetiştirici: Fedai Kahraman

Antrenör: Tevfik Bardakçı

Jokey: Mehmet Akyavuz

31 Mart 2017 doğumlu Sozopol, yarış hayatına geçtiğimiz yılın Eylül ayında 75. Yıl Ankara Hipodromu’nda katıldığı Gold Guard Koşusu’nu (Şartlı-1) kazanarak başlamıştır. 5 startını da Ankara ve İstanbul Hipodromlarının çim pistinde alan safkanın, bu galibiyet kariyerindeki tek galibiyeti olurken, 3 yaşlı İngiliz taylarının önemli sınavlarından olan Preveze Koşusu’ndan (A3) da ikincilikle ayrılmayı başarmıştır.

*** 

UPPER CUT (de) (111114)

Halicarnassus - Penelopiad / Dubai Destination

Sahip: Ayşegül Aksoy

Yetiştirici: T. İzzet Aksoy

Antrenör: Sefa Arslan

Jokey: Akın Sözen

Start almış olduğu ilk beş koşuyu kazanarak yarış kariyerine harika bir başlangıç yapan 12 Mayıs 2017 doğumlu doru erkek tay Upper Cut, son olarak 1 Ağustos tarihinde 75. Yıl Ankara Hipodromu’nda katıldığı Mehmet Akif Ersoy Koşusu’nu (G2) buradaki rakiplerinden Powerman ve Lord Of Game isimli tayların ardında dördüncü olarak tamamlamıştı. Sentetik pistte henüz geçilmeyen, çim pistte ise iki birincilik elde eden tay, 86 Handikap puanı ile 94. Gazi Koşusu’na katılacak.

*** 

VERNAZZA (de) (213122)

Authorized - Dentelle / Mr Sidney

Sahip: Veysel Kahraman

Yetiştirici: Genta Mak.Ltd.Şti.

Antrenör: Kadir Baltacı

Jokey: Halis Karataş

20 Şubat 2017’de doğan Vernazza, yarış hayatına sentetik pistteki Toison d’Or Koşusu (Şartlı-1) ikinciliğiyle başlamıştır. Bir sonraki startında Adana kumunda Maiden’a veda eden doru erkek tay İstanbul’a dönerek dört kez çim piste çıkmıştır. Sırasıyla Ergin Talay Koşusu’nda (KV-8) üçüncü, Cihangir Koşusu’nda (KV-8) birinci, Erkek Tay Deneme (G1) ve Sait Akson (G2) Koşularında ise ikinci olarak başarılı bir profil çizmiştir.

Toplamda altı Gazi Koşusu şampiyonluğu bulunan Halis Karataş idaresinde ter dökecek Vernazza, babası Authorized’ın bu büyük derbide koşan ilk yavrusu olacak.

*** 

ZABUN (ae) (212302)

Victory Gallop - Sarılar Güzeli / Mujtahid

Sahip: Tuğban İzzet Aksoy

Yetiştirici: Serdar Zabun

Antrenör: Alper Tepebaşı

Jokey: Tolga Yıldız

9 Mayıs 2017 doğumlu olan Zabun, tamamı İstanbul’da geçen yarış kariyerine Kasım 2019’daki Barbar Koşusu (Şartlı-1) galibiyetiyle başlamıştır. İlk startını çim pistte alan al erkek tay, daha sonra üç kez sentetik piste çıkmış ve 1 birincilik, 2 de ikincilik elde etmiştir. Preveze Koşusu’ndaki (A3) üçüncülüğünün ardından katıldığı Erkek Tay Deneme Koşusu’nu (G1) altıncı sırada tamamlamış, son startı olan Beyoğlu Koşusu’nda (G2) ise buradaki rakiplerinden King Man Go’nun arkasında ikinci olmuştur.

*** 

PRIOR (dd) (222101)

Victory Gallop - Loves Time / Mountain Cat

Sahip: Ahmet Bakır

Yetiştirici: Ahmet Bakır

Antrenör: Muhittin Korkmaz

Jokey: Müslüm Çelik

14 Nisan 2017 doğumlu tay, yarış hayatına 18 Nisan 2019’daki Sri Pekan Koşusu (Şartlı-1) ile başlamış ve bu koşuyu dördüncü olarak tamamlamıştır. Doru dişi safkan 9’u Grup olmak üzere start aldığı 14 koşunun tamamında çim pistte ter dökmüştür. Dikkat çeken başarıları arasında Karayel Koşusu (G1) ikinciliği, Prof. Dr. Kenan Binak Koşusu (A3) birinciliği ve tabii ki katıldığı son mücadele olan Kısrak Koşusu’ndaki galibiyeti bulunmaktadır.