Gazze açlık ve susuzlukla boğuşuyor! 1.3 milyon kişinin hayatı tehlikede!

İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana başlattığı bombardımanlar hız kesmeden devam ederken, bölgede yaşayan Filistinliler açlık ve susuzlukla mücadele etmeye çalışıyor. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi raporuna göre Gazze'de açlık ve susuzluktan 1.3 milyon kişinin hayatını kaybedebileceği açıklandı.

Gazze açlık ve susuzlukla boğuşuyor! 1.3 milyon kişinin hayatı tehlikede!

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana aylardır bombaladığı Gazze’de halk açlık ve susuzlukla boğuşuyor. Su vanalarını kapatan, tarlaları bombalayan ve kente gıda girişlerini engelleyen İsrail, 24 binden fazla insanın ölümünden de sorumlu tutuluyor.

Önceki aylarda daha çok Gazze'nin kuzeyine saldırılarını yoğunlaştıran İsrail ordusu, geçen aydan itibaren daha önce "güvenli olduğunu" iddia ettiği orta ve güneydeki bölgelere doğru saldırılarını genişletti.

AÇLIK VE SUSSUZLUK...

Saldırılar nedeniyle 1,9 milyon Filistinli yerinden oldu. Filistinliler kuzeyden güneye göç etti. Yüzbinlerce insanın toplandığı güneyde ise soğuk hava şartlarının yanında açlık ve susuzluk en büyük sorun.

Dünyanın gözleri önünde yaşanan bu drama bir çözüm bulunmuyor. İsrail, kente yardımların girmesine engel oluyor.

YÜZDE 45'İ ŞİDDETLİ AÇLIK ÇEKİYOR

İsrailli yetkililer Gazze'de "gıda sıkıntısı" olmadığını iddia etse de başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası kuruluşların raporları bölgede yaşanan açlığı gözler önüne seriyor.

Yerinden edilen ve kalacak yer olmadığı için derme çatma çadırlarda hayat mücadelesi veren Gazzeliler, İsrail saldırılarının yanı sıra açlıkla da mücadele ediyor.

BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Gazze’deki nüfusun yüzde 45'inin şiddetli açlık çektiğini belirterek, bazı bölgelerde 10 aileden 9'unun hiçbir şey yemeden bir günü geçirdiğini vurgulamıştı.

1,3 MİLYON FİLİSTİNLİ AÇLIKTAN ÖLEBİLİR

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları ve tam ablukası devam ederken, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi’ndeki 2,3 milyon kişiden 378 binin felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Söz konusu 378 bin kişinin aşırı gıda eksikliği, açlık ve tükenmişlik anlamına gelen 5’inci aşamada olduğunu belirten OCHA, 939 bin kişinin ise acil durum anlamına gelen 4’üncü seviyede olduğunu aktardı.

İsrail’in Gazze’ye insani yardım ve gıda girişini engelleyerek insanlığa karşı suç işlediği belirtiliyor.

"İNSANLAR SADECE BİZİ İZLİYOR"

Gazzeliler ekmek yapabilmek için ihtiyaçları olan una erişmekte büyük sıkıntı çektikleri için hayvanların yediği tahılları öğüterek un elde ediyor ya da ot toplayarak hayatta kalmaya çalışıyor

Cibaliye'deki çarşıda alışveriş yapan Gazzeliler bölgedeki insani durumu anlattı. Filistinli adam: "Yiyecek yok, su yok, hepimiz açız, ekmek yapabilmek için unumuz bile yok, en azından un olmalı, en temel ihtiyaç bu. Çocuklarımız aç, insanlar sadece bizi izliyor, yardım eden yok." dedi. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Filistin'de insani yardım projeleri yaparak binlerce insana destek oldu.

İHH'den yapılan açıklamaya göre, vakıf geçen yıl Filistin'de yürüttüğü insani yardım faaliyetleri kapsamında, 14 bin 595 aileye gıda paketi, 219 bin 865 kişiye ise sıcak yemek dağıttı.