Gazze'de 'acil ateşkes' kararı, BM Güvenlik Konseyi'nden ilk kez onay aldı! Netanyahu, Beyaz Saray'ı uyarmıştı: ABD çekimser oy kullandı!

İsrail ordusunun saldırılarına devam ettiği Gazze'de acilen ateşkes sağlanmasını talep eden karar tasarısı, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde ilk kez kabul edildi. 14 "evet" ve 1 "çekimser" oyla kabul edilen tasarı için ABD çekimser oy kullandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netahyanu, ABD'nin bu kararı veto etmemesi halinde, heyetinin Washington ziyaretini iptal etmekle tehdit etmişti.

Gazze'de 'acil ateşkes' kararı, BM Güvenlik Konseyi'nden ilk kez onay aldı! Netanyahu, Beyaz Saray'ı uyarmıştı: ABD çekimser oy kullandı!

BBC'nin aktardığına göre İsrail, ABD'nin çekimser oy kullanmasına tepki gösterdi. İsrail heyetinin bu hafta Washington'da yapması planlanan toplantılarının iptal edildiği açıklandı.

Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi ve BM Güvenlik Konseyi'nin Dönem Başkanı Yamazaki Kazuyuki, konseyin ilk kez Gazze'de derhal ateşkes ve tüm rehinelerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulunan kararı kabul ettiğini açıkladı.

Konsey, İsrail'in Hamas'a karşı savaş açtığını açıkladığı Ekim ayından bu yana ateşkes çağrısı üzerinde yapılan oylamalarda anlaşmaya varamamıştı.

Oylama, Gazze'ye saldırı konusunda müttefiki İsrail'e tam destek veren ABD'nin tutum değişikliğine gittiğinin işareti olarak yorumlandı.

NETANYAHU, ABD'Yİ TEHDİT ETMİŞTİ

Netanyahu, ABD'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrısı yapan kararını veto etmemesi halinde, İsrail Stratejik İşler Bakanı ve Savaş Kabinesi Üyesi Ron Dermer ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi başkanlığındaki İsrail heyetinin Washington'a ziyaretini iptal edeceğini söylemişti.

ABD'DEN AÇIKLAMA GELDİ

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby yaptığı açıklamada, ABD'nin Netanyahu'nun kararından dolayı "hayal kırıklığına uğradığını" söyleyerek, “Refah'a yönelik uygulanabilir alternatifler üzerine kapsamlı bir görüşme yapmamıza izin vermek için Washington DC'ye gelmeyecek olmaları bizi hayal kırıklığına uğrattı" dedi.