Genç girişimcilere müjdeli haber! Bakanlık teşvikleri arttırdı. Artık her yıl bu oran üzerinden hesaplanacak

Türkiye'de kendi işini kuran gençlere 2016 yılından beri uygulanmakta olan vergi ve prim teşviki sisteminde bu yıl değişiklik yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, değişiklik doğrultusunda genç girişimci teşviki ile ilgili rehber yayımladı. İşte detaylar...

Genç girişimcilere müjdeli haber! Bakanlık teşvikleri arttırdı. Artık her yıl bu oran üzerinden hesaplanacak

Girişimci gençlerin ilk 3 yılki kazançlarının 75 bin liraya kadar olan kısmı vergiden muaf tutuluyordu. Muaf tutulan 75 bin liralık tutar 2016 yılından beri artırılmadığı için vergi avantajının etkisi azalmıştı. Kanun değişikliği ile 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren elde edecekleri kazançların ikinci vergi dilimine kadar olan kısmı vergiden muaf tutulacak. Buna göre, 2023 yılı için 150 bin liralık kazançlar vergiden istisna olacak. Vergi dilimleri her yıl artırıldığı için vergiden muaf tutulacak kazanç tutarı da bundan sonraki yıllarda otomatik olarak artacak.

29 YAŞINI DOLDURMAMIŞ KİŞİLER YARARLANACAK

Genç girişimcilere uygulanan teşvikten ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefi olan ve mükellef olduğu tarihte 29 yaşını doldurmamış kişiler yararlanacak. Teşvikten yararlanabilmek için işe başlamanın yasal süresi içinde bildirilmesi, girişimci gencin kendi işinde bilfiil çalışması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekiyor. Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olanlar yararlanamıyor.

12 AY SÜREYLE PRİM TEŞVİKİ

Vergi teşvikinden yararlanma hakkı bulunan genç girişimcilerin 4B (BAĞ-KUR) kapsamındaki sigorta primleri bir yıl süreyle hazinece karşılanıyor. Bir yıllık süre, faaliyete başladığı tarihten itibaren başlıyor. Vergi teşvikindeki koşulların tamamı prim teşvikinde de aranıyor.

BAŞVURU DETAYLARI

Sigorta prim teşvikinden yararlanmak isteyen genç girişimciler, öncelikle bağlı bulundukları vergi dairesinden “Genç girişimcilerde kazanç istisnası” belgesi alacaklar. Bu belgeyi bağlı bulundukları sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüklerine vererek prim teşvikinden yararlanabilecekler.