Gökhan Zan'ın adaylığı düşürüldü mü? YSK tartışmalara son noktayı koydu

Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gökhan Zan'ı adaylıktan çektiğini açıklaması üzerine siyaset gündemi hareketlendi. Gökhan Zan ise bu karara tepki göstererek "Adaylıktan çekilmiyorum" açıklaması yapmıştı. Peki süreç YSK'da nasıl işleyecek?

Gökhan Zan'ın adaylığı düşürüldü mü? YSK tartışmalara son noktayı koydu

Türkiye İşçi Partisi, Gökhan Zan'ın adaylığının geri çekildiğini duyurdu. Ancak Zan tehdit ve şantaja maruz kaldığını belirterek adaylıktan çekilmeyeceğini vurguladı.

 ADAYLIĞI DÜŞTÜ MÜ?

Bu açıklamaların ardından gözler Yüksek Seçim Kurulu'na çevrildi. Zan adaylıktan çekildi mi? CNN, YSK'dan elde edilen bilgileri aktardı. 

"BİR HÜKMÜ YOK"

Süreç ne olur? Bir adayın partisi adına geri çekilmesi ne anlama gelir? Bunu YSK temsilcilerine sorduk. Edindiğimiz bilgiye göre, bir öncesi seçimde Muharrem İnce örneği de verilerek bize aktarıldı. TİP'in 'adayımızı geri çekiyoruz' demesinin bir hüküm içermediği belirtiliyor.

ESAS OLAN ADAYIN BEYANI

Burada önemli olan adayın beyanının esas olduğu belirtildi. Adayın il ya da ilçe seçim kuruluna beyanda bulunması gerekiyor. Gökhan Zan adaylıktan geri çekilme durumunda olursa, kendisinin il seçim kuruluna başvurması gerekiyor. Ancak bu da seçimde önce bir hüküm içermiyor.

SEÇİLİRSE NE OLACAK?

Şu anda zaten pusulalar da basıldı. Bu sadece seçim sonrasına hüküm içeren bir dilekçe oluyor. Yani eğer ki bir aday adaylıktan çekilmek istiyorsa bunu partisinin değil kendisinin bildirmesi gerekiyor. Seçim sonrasını da etkileyen bir durum. Seçim sonrasında adaylıktan çekilmiş olan aday, eğer seçilirse mazbata kendisine verilmiyor. Seçimde 2. olan isme mazbata veriliyor.