GSS primleri, işsizlik ödeneği, engelli aylığı... Tüm maaşlar değişecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu yüzde 30'luk asgari ücret zam oranı GSS primleri, işsizlik ödeneği, engelli aylığı gibi birçok farklı kaleme daha yansıdı. Peki, kim ne kadar maaş alacak? İşte detaylar...

GSS primleri, işsizlik ödeneği, engelli aylığı... Tüm maaşlar değişecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yüzde 30'luk asgari ücret zammı  işsizlik ödeneği, engelli aylığı gibi birçok farklı kaleme de etki ediyor.

Dolmabahçe Ofisi'nde düzenlenen özel programın ardından Erdoğan'ın yaptığı duyuru ile asgari ücret 5 bin 500 liraya yükselince bir çok gelir ve sosyal destek kalemi de artı.

Bu destek kalemlerinin içinde steğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri de bulunuyor.

İşte kalem kalem güncel tablo...

İşsizlik ödeneği 

Çalışanın ortalama brüt kazancının yüzde 40'ı kadar işsizlik maaşı ödeniyor. En fazla işsizlik ödeneği ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor. Yeni asgari ücretle birlikte işsizlik maaşı en düşük 2561 lira, en yüksek de 5123 lira olarak yatırılacak.

65 yaş aylığı sınırı 

Asgari ücretin artması 65 yaş aylığı alan kişileri de ilgilendiriyor. 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için 65 yaş üstü kişinin yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin üçte birinden düşük olması gerekiyor. Asgari ücretin artması ile birlikte bu sınır 1650 liraya çıktı.

Temmuz itibariyle bu sınırın üzerinde kişi başına düşen gelir olduğu için 65 yaş aylığından yararlanamayan kişiler de 65 yaş aylığı almaya başlayabilecekler. 4 Temmuz'da açıklanacak 6 aylık enflasyonla 65 yaş aylığı da yaklaşık yüzde 40 artacak. 1084 lira olan bu tutar yaklaşık 1520 liraya yükselecek.

Doğum ve askerlik borçlanması

Emekliliği öne çeken doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret zammı kadar arttı. Yeni asgari ücretle en düşük günlük prim 68.9 lira, en yüksek prim ise 520 liraya çıktı.

Genel sağlık sigortası primleri

Genel Sağlık Sigortası primleri de asgari ücret zammı Oranında yükseldi. Geliri brüt asgari ücretin 3'te birinin altında olan kişilerin primlerini devlet karşılıyor. Geliri bunun üzerinde olanlar ise primlerini kendisi ödüyor.

SGK, 2022'de GSS primini aylık 150 lira olarak belirlemişti. Asgari ücrete gelen ara zamla birlikte yeni GSS primi 195 lira oldu.

Engelli aylığı 

Yeni asgari ücretle yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 1124 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1687 lira, engelli yakını aylığı da 1124 lira oldu.