Bu ilimizde bir hafta içinde aynı sebepten 5 kişi ağır yaralandı!.. Uzman uyardı: Çırpmayın!

Gümüşhane kent merkezi ve bağlı köylerinde son bir hafta içerisinde 5 kişi ceviz ağacından düşerek ağır yaralandı.

Bu ilimizde bir hafta içinde aynı sebepten 5 kişi ağır yaralandı!.. Uzman uyardı: Çırpmayın!

Bağlarbaşı Mahallesinde yaşayan ve 40 yıldır ceviz hasadı yapan emekli öğretmen Bayram Aşçıoğlu, Gümüşhane’de ceviz hasadında bu yıl sık sık düşme vakaları olduğunu ifade etti.

Aşçıoğlu, bazı vatandaşların cevizin açma döneminde kuşlar ve diğer bazı hayvanlar tarafından toplanması sebeiyle erken çırpıldığını ve düşme vakalarının da büyük oranda bu dönemde meydana geldiğini belirtti.

Aşçıoğlu konuyla ilgili şu tavsiyelerde bulundu...

“Cevizin üzerindeki yeşil kabuk açıldığı zaman üzerine çıkıp sallanması gerekiyor. Eğer ceviz çırpılırsa önümüzdeki yıl gelecek olan filizler de kırılıp aşağı dökülmüş olur. O zaman da verim düşer. İlle çırpılacaksa cevize merdiven kurularak çıkılır ve merdiven ağaca bağlanır. Kendimizi de sağlama alarak ceviz çırpma sırığı ile ince dallarına vurularak aşağıya düşürülür. Eğer merdivenimiz yoksa ve cevize çıkma mecburiyeti doğdu ise cevizin üzerinde kendimizi emniyet kemeri gibi bir halatla dala mutlaka bağlamamız lazım. Ceviz çırparken vurduğumuz çırpma sırığı boşanabiliyor. Bu olduğunda da yere düşme ihtimali çok yüksek

Bütün bitkiler gündüzleri karbondioksit alır oksijen verir ama ceviz bunun aksidir. Ceviz oksijen alır, karbondioksit verir. Böyle olunca da ağacın üzerindeki insanların zehirlenmesi muhtemeldir. Baş ağrısı ve baş dönmesi yapar. Bu da düşmeye bir etkendir. Cevizin üzerinde en fazla 10-15 dakika kalınmalı.

Hemen çırpmaya gerek yok. İyice olgunlaşınca dut sallar gibi sallanır ve ceviz aşağıya dökülür. Ceviz ağacında çok fazla tutunma yeri de yoktur. Ceviz ağacı kaygan bir ağaç olduğu için çoğu dengesini kaybederek düşüyor. Özellikle yağmur yağdığı, çise vurduğu zaman çıkılmaması gerekiyor. Cevizin dalları da çok kuvvetli değildir”