Türkiye'de bir ilk!.. Teknoloji devinden 6 aylık ücretli babalık izni!

Türkiye'de faaliyet gösteren ABD'li teknoloji firması Hewlett Packard Enterprise, erkek çalışanlarına 6 aylık ücretli babalık izni veriyor.

Türkiye'de normal şartlarda babalık izni çalışılan kanunlara göre değişiklik gösteriyor. 4857 sayılı iş kanununa göre özel sektörde çalışan erkeklerde ücretli babalık izni 5 gün. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre memurlar istekleri üzerine 10 gün babalık izni yapabiliyor. Taşeron işçilerde ise babalık izni normal işçi statüsünde çalışan işçilerle aynı. Sözleşmeli personel çaıştırılmasına ilişkin esaslara göre eşi doğum yapan sözleşmeli çalışana, 4B'li personele eşinin doğum yapması durumunda 2 gün babalık izni veriliyor.

Türkiye'de HPE bu yılbaşında uygulamaya aldığı kararla çalışanlarına kadın erkek farkı gözetmeden 6 aylık anne ve babalık izni veriyor. 180 çalışanı bulunan firmada ilk hakkı ağustosta baba olan bir çalışan yapacak.

HPE Türkiye Genel Müdürü Güngör Kaymak konuyla ilgili şunları söyledi...

"Erkeklere de 6 aylık babalık izni dünyadaki ofislerimizde uygulanıyor. Türkiye de dahil buna. Babalara da altı ay ücretli izin veriyoruz. İster çocuk sahibi olsunlar, ister evlatlık edinsinler. Bu izni de isterlerse hemen, isterlerse de bir yıl içinde kullanabiliyorlar.

Bu şekilde aileye destek oluyoruz. Sadece anne kariyerini ertelemesin, anne ve baba ortak sorumluluk alsın. Aile içinde görevler eşit dağıtılsın, kadın erkek eşitliğine katkımız olsun istedik. Bu yılbaşında bu uygulama başladı. İlk çalışanımız da ağustos ayında baba oldu. Eşi ilk altı ay izne çıkacağı için de o bu iznini ikinci altı ay kullanma kararı aldı. Ocaktan itibaren eşi işe başlayınca iznini kullanacak"