Hakem tartışmaları nasıl sonlanır?

Süper Lig’de 13. hafta geride kaldı. Fenerbahçe liderlik koltuğunda yerini kimseye kaptırmadı. Galatasaray ikinci sırada. Beşiktaş ise üçüncü sıraya yükseldi. 

Süper Lig puan sıralaması eski günleri hatırlatırken hâlâ hakem kararları tartışılmaya devam ediyor. Hakemlerin bu kadar tartışıldığı ligde kimse oyunu konuşamıyor. Futbol konuşulması gerekirken sanki herkes hakem hatalarını konuşmak zorunda. Beş yıl önce ülkemize VAR’ın gelmesi tartışılıyordu. VAR’ın ülkemize gelmesi tartışma konusu iken aynı zamanda yabancı hakemin de gelmesi gündemdeydi. VAR geldiğinde ise, “Ülkemizdeki futbol ruhunu öldürür ve futbolu yavaşlatır” denildi. Beş yıl sonraya geldiğimizde VAR ülkemizde uygulanıyor. Bu defada VAR’ın yanlış kullanıldığı, VAR hakemlerin kararları ve müdahaleleri gündemde… 

Beş yıldır hakemlerle alakalı değişen tek bir şey yok! Hâlâ hakemler tartışılıyor, kararları sorgulanıyor. “Yabancı hakemler ligi yönetsin, VAR kayıtları açıklansın” deniyor. VAR kayıtlarının açıklanması yine aynı şekilde yetersiz kalacak. Yabancı hakemlerin gündeme getirilmesini doğru buluyorum. Ülkemizdeki hakemler çok yıprandı ve her hafta gündemi meşgul edecek yanlış kararlar vermeye devam ediyorlar. 

Bir yanlış ısrarlı bir şekilde yapılıyorsa o yanlış olmaktan çıkıp stratejiye döner. 

Yabancı hakem meselesi gündemden düşmemeli.

“VAR’ın gelmesi hakem hatalarını azaltacak” denildi, ancak daha çok tartışma konusu oldu. VAR’ın ülkemize gelmesinin tek katkısı manşet atmakta gazetecilere katkı sağlaması oldu. Daha köklü bir değişim gerekli. Yabancı hakemler gelsin, VAR kayıtları açıklansın. Bana kalsa her maç sonu hakemler basının da karşısına çıkmalı. Verdikleri kararların sadece köşe yazılarında, gazete manşetlerinde ve televizyonlarda konuşulup yazılması yeterli olmamalı.

Maç sonunda basının karşısına çıkıp kamuoyunu aydınlatmalı. Verdiği kararların sorumluluğunu almalı. Maç sonunda verdiği her kararın hesap verebilirliğinin olduğunu, kendisine sorulduğunda bununla yüzleşeceğini bilmeli ki vereceği kararlarda daha dikkatli ve hakkaniyetli olabilsin.

Yabancı hakem gelirse belki iş kökten çözülür, basın toplantısına da gerek kalmaz.

Maçın önüne geçen hakem kararı olmamalı. Hakem atamaları yeni tartışma konusu olmalı.

Hakemler kulüplerin önüne geçmeye başladı. Hakemler gelir geçer ama kulüpler her zaman olduğu yerde kalır. Önemli olan gelen hakemlerin gidenleri aratmaması.