Dikkat çeken araştırma! Hamileler Kovid-19 aşısı yaptırmalı mı?

Koronavirüsün gebelerde daha ağır seyrettiğini belirten uzmanlar hipertansiyon, astım, kalp hastalığı, diyabet gibi yüksek risk grubunda olan hamilelerin aşı olmasını tavsiye ediyor.

Dikkat çeken araştırma! Hamileler Kovid-19 aşısı yaptırmalı mı?

Yapılan araştırmalara göre gebelikte Koronavirüs geçirenlerde hastalığın ağır seyrettiği ortaya konuldu. Gebelik esnasında yapılan aşının bebeğe herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı, düşük ve erken doğum oranını artırmadığı görüşünde olan uzmanlar hipertansiyon, astım, kalp hastalığı, diyabet gibi yüksek risk grubunda olan hamilelerin aşı olmasını tavsiye ediyor.

The Journal of the American Medical Association dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Koronavirüsün hamilelerde ağır seyrettiği ortaya konuldu. 18 ülkede bin 434 korona olmayan hamile ile 700 korona pozitif gebe karşılaştırıldı. İki grup kıyaslandığında gebelik esnasında korona geçiren anne adaylarında ölüm, hastaneye yatış, erken doğum, gebelik esnasında tansiyon yüksekliği oranlarının çok daha fazla olduğu ortaya koyuldu. Gebelik esnasında geçirilen koronavirüs bebeği de olumsuz etkiliyor. Bu araştırmaya göre, bebeklerin yüzde 12,1'ine hastalığın bulaştığı belirlendi."

Araştırmayı değerlendiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru "Gebelik esnasında yapılan aşının bebeğe herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı, düşük ve erken doğum oranını artırmadığı ve bebekte herhangi bir anomaliye yol açmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz"dedi.

YÜKSEK RİSK GRUBU AŞILANMALI

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yaprak Üstün gebelerin özellikle gebeliğin son 3 ayında Kovid-19 nedeniyle hastaneye başvuru ve ağır hastalık oranını daha yüksek olduğunu belirterek, “Yine erken doğum ve ölü doğum oranları Kovid-19 geçiren gebelerde 2 kat artıyor. Aşı Kovid-19 enfeksiyonunu önlemede etkilidir. Aşıdan ötürü Kovid-19 olamazsınız. Çünkü Kovid-19 aşıları canlı koronavirüs içermez. Kovid-19 aşıları, gebelere veya gelişmekte olan bir bebeğe zararlı olduğu bilinen maddeler içermez.” dedi.

KOVİD-19 AŞISI HANGİ GEBE GRUPLARINA SUNULMALI?

Prof. Dr. Üstün Kovid-19 aşısının öncelikle önerileceği gebe gruplarını şöyle sıraladı:

-Şiddetli Kovid-19 hastalık riski daha yüksek olan yüksek riskli tıbbi durumları olanlar (hipertansiyon, astım, kalp hastalığı, diyabet...)
-Gebe olan sağlık veya sosyal bakım çalışanları
-Gebelik diyabeti tanısı konan gebeler
-Vücut kütle indeksi 40'ın üzerinde olan gebeler
-Hamileler hangi aşıyı tercih etmelidir?
-Kovid-19'un gebeliğin son döneminde daha ciddi komplikasyonları bulunmaktadır. Bu nedenle bazı gebeler aşılarını 12. gebelik haftası sonrasına ertelemeyi seçebilir.