Hasat başladı! Kilosu altın değerinde

İzmir Bergama'daki Kozak Yaylası’nda çam fıstığı için hasat sezonu başladı

Hasat başladı! Kilosu altın değerinde

 Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, son yıllarda verimi düşen çam fıstığının kilogram fiyatının 1000 liranın üzerinde olduğunu ve altınla yarıştığını söyledi. Ellerindeki sırıklarla kozalakları toplayan üreticiler boyu yaklaşık 25 metreyi bulan çam ağaçlarına tırmanıyorlar. 

 Göbeller köyü Muhtarı Ertan Sağlam açık alana serilen kozalakların kabuklarından ayrılacağını belirtti. Muhtar Sağlam "Toplanan kozalaklar kış süresince depolanıyor. Bahçelerimizde depoluyoruz, ta ki havalar ısınıncaya kadar bekliyoruz. Temmuz ayında depolama bitiyor. Açık alana seriyoruz. Güneşin ısısıyla kozalaklar açılıyor. Buna 'çelik' diyoruz. Kozalağın içindeki kabuklu kısma 'künar' denir. Tırmıkla ya da zirai aletle kabuklu kısmı ayırıyoruz. Önceden kadınlarımız elle çıkarırdı. Şimdi patozların içinde künarı çıkarıyoruz. Fıstık da künarın içinde oluyor" ifadelerini kullandı.

Sağlam çam fıstığından alınan verimin düştüğünü belirterek "Bu konudaki araştırmalar sürüyor. Termal tuzaklar kurduk ve Güney Amerika kökenli bir çam emici böceğin zararı olduğunu gözlemledik. İlaçlama yapmadık. Havada 2 santigrat ısınma var bu durumun etkisiyle de verim düştü" diye konuştu.