Hayvanat bahçesindeki hamile filin tutulduğu alana giren yetkililer, karşılarında gördükleri manzarayla zafer çığlığı attı

Dünyada çok az meydana gelen ikiz fil doğumu, tüm hayvanat bahçesini şaşkına çevirdi. Fil doğumlarının yüzde 1'inde görülen ve genelde anne ya da yavru ölümüyle sonuçlanan doğumlarda anne ve bebeklerin sağlıklı olduğu ortaya çıktı. Hayvanat bahçesine gelen ziyaretçiler günün belli saatlerinde bu mucize yaratıkları görebilecek.

Hayvanat bahçesindeki hamile filin tutulduğu alana giren yetkililer, karşılarında gördükleri manzarayla zafer çığlığı attı

New York'taki bir hayvanat bahçesi artık nadir görülen fil kardeşlere ev sahipliği yapıyor. Hayvanat bahçesinde dünyada çok az görülen ikiz fil doğumu meydana geldi. 10 Kasım Perşembe günü yayınlanan bir hayvanat bahçesi basın açıklamasına göre, Asya filleri Mali ve Doc, 24 Ekim'de New York, Syracuse'daki Rosamond Gifford Hayvanat Bahçesi'nde iki erkek fil yavrusu dünyaya geldi. 

Hayvanat bahçesindeki hamile filin tutulduğu alana giren yetkililer, karşılarında gördükleri manzarayla zafer çığlığı attı - Resim : 1

ANNE VE YAVRU ÖLÜMLERİYLE SONUÇLANIR

Rosamond Gifford Hayvanat Bahçesi'ne göre, fil ikizleri dünya çapındaki fil doğumlarının yüzde 1'inden azını oluşturuyor. Fil ikiz gebeliklerinin birçok örneğinin yavru veya anne ölümleriyle sonuçlandığı bildiriliyor. Rosamond Gifford Hayvanat Bahçesi, "Bugüne kadar, Amerika Birleşik Devletleri'nde hayatta kalan fil ikizlerinin kaydedildiği hiçbir vaka olmadı. Birkaç başarılı ikiz doğum, yalnızca Asya ve Afrika'daki menzil ülkelerinde gerçekleşti ve dünyanın başka hiçbir yerinde olmadı." şeklinde açıklama geldi. 

TAHMİN ETMEMİŞLERDİ

Rosamond Gifford Hayvanat Bahçesi personeli, fil ultrasonlarının getirdiği "tamamen olasılıksızlık" ve "karmaşıklık" nedeniyle ikizlerin doğumunu tahmin etmemişti, basın açıklaması devam ediyor. Rosamond Gifford Hayvanat Bahçesi'nden yapılan açıklamaya göre, Mali ve iki yavrusunun sağlık durumu iyi ve üçü de hayvanat bahçesinin fil bakım ekibi tarafından 24 saat gözetim altında tutuluyor. 

Hayvanat bahçesindeki hamile filin tutulduğu alana giren yetkililer, karşılarında gördükleri manzarayla zafer çığlığı attı - Resim : 2

KARDEŞİNDEN ZAYIFTI

Hayvanat bahçesinin bildirdiğine göre, ilk yavru sabah 2'de sorunsuz doğdu ve 99,7 kilogram pound ağırlığındaydı, ikinci buzağı ise sabah 11:50'de doğdu ve 107,5 kilogram ağırlığındaydı, ancak hayvanat bahçesi "ilkinden fark edilir derecede zayıftı. Fil bakım ekibi ve veterinerlik personelinin ikinci yavruyu özel bir süt ikamesi ile sağlığa kavuşturduğu bildirildi.

TARİHİ BİR AN

Ziyaretçiler ikiz filleri hayvanat bahçesinin kapalı Pachyderm Köşkü'nde veya açık havadaki Helga Beck Asya Fili Koruma Alanı'nda, hava izin verdiği sürece 11-11:30 veya 14-14:30 saatleri arasında görebilirler. Rosamond Gifford Hayvanat Bahçesi bölge yöneticisi Ryan J. McMahon yaptığı açıklamada, "Bu, hayvanat bahçesi ve topluluğumuz için gerçekten tarihi bir an" dedi. Mahon, "Olağanüstü hayvan bakım ekibimiz, veteriner ekibinin desteği ve Mali ile ikizlere olan muazzam bağlılıklarından daha fazla gurur duyamazdım," diye devam etti Mahon.  "Burada, hayvanat bahçesinde yapılan önemli araştırma, nesli tükenmekte olan bu muhteşem tür adına dünya çapında önemli bir etkiye sahip olacak."

SÜREKLİ TEST EDİLİYORLAR

Fil ikizlerinin doğumu, araştırmacılara genç filleri öldürebilen ölümcül bir herpes türü olan Fil Endoteliotropik Herpes Virüsü (EEHV) için aşı geliştirme ve olası tedaviler için yavruların plasentalarını inceleme şansı verdi. Rosamond Gifford Hayvanat Bahçesi'ne göre Mali'nin iki yavru Batu ve Ajay, Aralık 2020'de hastalıktan öldü. Hayvanat bahçesinin sekiz üyeli fil sürüsünün, Rosamond Gifford Hayvanat Bahçesi Hayvan Sağlığı Merkezi tarafından haftada iki kez EEHV için test edildiği bildiriliyor.

Hayvanat bahçesindeki hamile filin tutulduğu alana giren yetkililer, karşılarında gördükleri manzarayla zafer çığlığı attı - Resim : 3

TEHLİKE ALTINDA OLARAK SINIFLANDIRILIYOR

Asya filleri, vahşi yaşamın korunmasına odaklanan iki küresel kuruluş olan Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF) ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından tehlike altında olarak sınıflandırılmaktadır. WWF, vahşi doğada 50.000'den az Asya fili olduğunu tahmin ederken , IUCN yaklaşık 48.000 ila 50.000 olduğunu tahmin ediyor.

ASYA POPÜLASYONUNA KATKIDA BULUNUYOR

Habitat kaybı, insan çatışmaları ve kaçak fildişi avcılığının, Hindistan, Malezya, Tayland, Myanmar ve Sri Lanka da dahil olmak üzere Güney Asya ve Güneydoğu Asya'daki 13 ormanlık alanda azalan Asya fili popülasyonuna katkıda bulunduğu bildirildi. Dünya Yaban Hayatı Fonu'na göre Asya fillerinin 3,5 metre yüksekliğe kadar büyüyebildiği, yaklaşık 6,4 metre uzunluğunda ve 4 bin 989 kilogram ağırlığa sahip olduğu bildiriliyor.