Bütçe Mayıs'ta açık verdi: 'Daha fazla olabilirdi'

Merkezi Yönetim Bütçesi, Mayıs'ta 13,4 milyar lira açık verdi. Önceki ay bütçe giderleri 117,9 milyar TL, giderleri ise 104,6 milyar TL oldu. Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, bütçe açığının daha fazla olmasının beklendiğine dikkat çekti. İşte detaylar...

Bütçe Mayıs'ta açık verdi: 'Daha fazla olabilirdi'

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Merkezi Yönetim Bütçesi verilerine göre, Mayıs'ta bütçe 13,4 milyar lira açık verdi. Önceki ay bütçe giderleri 117,9 milyar TL, giderleri ise 104,6 milyar TL oldu. Mayıs'ta 575 milyon TL faiz dışı fazla oluştu.

Ocak-Mayıs döneminde ise Merkezi Yönetim Bütçe giderleri 550 milyar TL, bütçe gelirleri ise 542,5 milyar TL oldu. Böylece bütçe açığı 7,5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Turizm'de hesap şaştı

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, bütçe açığının daha fazla olmasını beklediğini ifade etti. Prof. Dr. Uzunoğlu, esnafın koronavirüs salgını sürecinde verilen düşük faizli kredilerin vadesi geldiğinde ödeyecek durumu olmadığını ifade ederek "Turizm işletmeleri borçlanmalarını eski cirolarına göre yaptılar. Elde ettikleri cirolar o kadar düşük ki kredilerde ciddi risk unsuru oluşturduğuna dikkat çekti. Bence kamu politikalarıyla ekonomiyi destekleyerek borçlandırmadan ekonomik faaliyetleri canlı tutabiliyor olmamız gerekiyordu" dedi.

Uzunoğlu, geçen sene banka kredilerinde 700 milyar lira, bireysel borçlarda ise 350 milyar liradan fazla artış olmasının endişelere neden olduğunu kaydetti.

'Esnafın dayanacak gücü yok'

Avrupa'da restoranların açıldığını dile getiren Uzunoğlu, "Esnafın dayanacak gücü yok. Hiçbir zaman hizmet sektörü bu eksilerini kapatamayacak. Belki 10 yıl geçecek bu eksileri yerine koyabilmek için. Bunları sadece kredi vererek çözmeye çalıştık" ifadelerini kullandı.