Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl yapılır? Çocuklarda heimlich manevrası yapılışı!

Her yıl pek çok insan solunum yollarını tıkayan ve boğulmaya neden olan cisimler nedeniyle boğularak ölüyor. Kasıtsız ölümlerin önce gelen nedeni olan boğulma için bilmeniz gereken ve hayat kurtaran yöntem Heimlich manevrasıdır. Peki, Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl yapılır? Çocuklarda heimlich manevrası yapılışı!

Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl yapılır? Çocuklarda heimlich manevrası yapılışı!

Boğulma, bir kişinin yiyecek, oyuncak veya başka bir yabancı maddenin boğazını veya nefes borusunu tıkaması nedeniyle nefes alamaması durumudur. Heimlich manevrası boğulma için bir ilk yardım yöntemidir. Yetişkinlerde ve çocuklarda kullanılabilir ancak bebekler için önerilmiyor. Heimlich manevrası ayrıca abdominal itme olarak da bilinir. Yetişkinlerde ve çocuklarda farklı şekillerde kullanılabilir. Dr. Henry Heimlich, 1974 yılında Heimlich manevrasını icat etti.

HEİMLİCH MANEVRASI KİMLERE UYGULANMALIDIR?

Heimlich manevrasını kişinin bilinci açık ama boğuluyorsa kullanmalısınız. Bunu genellikle bir kişi konuşamıyor, nefes alamıyor veya öksüremiyorsa boğulduğunu anlayabilirsiniz. Kişiye "Boğuluyor musun?" diye sorun. Öksürebilirler ama yardım istemek için genelde konuşamazlar. Bazen, nefes almaları ve konuşmaları, yalnızca nefes alma sesleri çıkana kadar zayıflar.

HEİMLİCH MANEVRASI NASIL YAPILIR?

Heimlich manevrasını gerçekleştirmek için şu adımları uygulayabilirsiniz:

Kişinin arkasında durun ve kollarınızı karnının etrafına koyun.

Bir elinizle yumruk yapın ve diğer elinizi sıkıca etrafına sarın.

Yumruğunuzun başparmak tarafını göğüs kafesinin hemen altına ve göbek deliğinin (göbek) yaklaşık iki üç cm yukarısına yerleştirin.

Ellerinizi keskin ve hızlı bir şekilde beş kez içeri ve yukarı doğru itin.

Nesne serbest kalana (yerinden çıkana) veya kişi bilinçsiz hale gelene kadar bu işlemi tekrarlayın.

Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası nasıl yapılır? Çocuklarda heimlich manevrası yapılışı! - Resim : 1

HEİMLİCH MANEVRASINI ÇOCUKLARA UYGULANIR MI? 

Heimlich manevrası çocuklara uygulanabilir. Çocuk 5 yaşından küçükse veya 45 kilonun altındaysa, yöntem biraz değiştirilmelidir. Kurtarıcı, onun seviyesine inmek için çocuğun arkasında diz çökmelidir. Ardından, tipik Heimlich manevrasının gerektirdiğinden daha az kuvvetli itmeler kullanmaları gerekir.

HEİMLİCH MANEVRASI BEBEKLERE UYGULANABİLİR Mİ? 

Heimlich manevrasının 12 aylık veya daha küçük bebeklerde kullanılması önerilmez. Bunun yerine, bebekler ters tokat almalıdır.

Bu yöntemi gerçekleştirmek için şu adımları izleyin:

Bebeği, göğsü ön kolunuzun üzerinde olacak şekilde yüzüstü çevirin. Başlarının vücutlarından aşağıda olduğundan emin olun.

Avucunuzun içiyle bebeğe kürek kemiklerinin arasına beş kez vurun. Vuruşlar sert olmalı ama yaralanmaya neden olacak kadar sert olmamalıdır.

Bebeğin ağzını kontrol edin ve görünür nesneleri çıkarın.

Hava yolları tıkalı kalırsa, bebeği yüzü yukarı ve başı aşağı gelecek şekilde çevirin. İkinci ve üçüncü parmaklarınızı kullanarak, bebeğin göğüs kemiğine (sternum) içe ve yukarı doğru beş göğüs itişi yapın.

Görünür nesneler için bebeğin ağzını tekrar kontrol edin. Nesne serbest kalana (yerinden çıkana) veya bebek bilinçsiz hale gelene kadar bu işlemi tekrarlayın.