"Hesabınıza para geldi" bu bildirim başınızı ağrıtabilir! Dikkat yaparken iki kere düşünün

Tanımadığınız bir hesaptan gelen bir para sizi çok sevindirmiş olabilir. Yüklü bir miktarda gelen parayla zengin olduğunuzu bile düşünebilirsiniz. Ancak bu durum aslında çok tehlikeli ve başınızı ciddi oranda derde sokabilir.

"Hesabınıza para geldi" bu bildirim başınızı ağrıtabilir! Dikkat yaparken iki kere düşünün

Cep şubenize gelen “Hesabınıza para geldi” bildirimi sizi sevindirmiş olabilir. Ancak nereden geldiği belli olmayan o para sizin başınızı ciddi şekilde ağrıtabilir. Bir anda suçlu duruma düşebilir hatta hapis cezası bile alabilirsiniz.

Bankalar sık sık yaşanan bu durum için çeşitli önlemler alsada günümüzde hala bu hatalarla sık sık karşılaşılmakta.

Yanlışlıkla para gönderdiğiniz hesap icralık ya da blokeli bir hesap ise paranızı geri almak da bir hayli zorlaşıyor.

Sebepsiz zenginleşme

Tanımadığınız bir hesaptan para aldığınızda ve bu parayı geri iade etmemniz durumda Boçlar kanununa göre sebepsiz zenginleşme hükümleri devreye giriyor. Yaşanılan bu durum 6098 Sayılı Borçlar Kanunu’nda düzenlendi.

Bu maddeye dayanılarak ikametgahındaki asliye hukuk mahkemesinde dava açılıyor. Kişinin hesabına bilmediği yerden bir para geldiğinde hızlıca o parayı bankaya bildirmesi gerekmekte. Diğer türlü sebepsiz zenginleşme sayılacak.

Eğer hesap icralık ise ne olur?

Yanlışlıkla göndermiş olduğunuz hesap icralık ise o zaman gönderdiğiniz parayı almak bir hayli zorlaşıyor. Hesap icralıksa veya borca batıksa o hesaba yapılan para transferi en kötü durum.

Ticaret mahkemesinde paranın yanlışlıkla gönderilen kişinin alıcıya karşı borçlu olmadığının tespit edilmesi. Yanlışlıkla gönderilip bankanın uhdesine geçtiği halde paranın iade edilmemesi sebebi ile istibdat davası gibi dava açılması gerekir.

“Banka hesap sahibine ulaşamayabilir”

Paranın gittiği hesap sahibine bankanın dahi ulaşılamadığı durumlarda öncelikle ihtar çekerek karşı tarafı temerrüde düşürmek en doğrusu. Yani ihtar sonucu parayı ödemezse ilamsız icra takibi yapılması ya da sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre dava açılması gerekiyor.

Sebepsiz zenginleşme davası açılıp icra takibi yapılması lazım. Eğer banka da karşı tarafın hesabına bloke koymuyorsa hesap sahibine ulaşmıyorsa hesap sahibine ulaşılmasını engelliyorsa o zaman suç duyurusu yapılmalı.

Hem alıcı şahsın hem de bankayı şüpheli göstermek kaydıyla harekete geçebilirler. Dava ve şikayet hakkı var. Hatta eğer bu kamu bankasıyla kamu görevlisi olarak bizzat muhattap olunan bankacılar hakkında görevi kötüye kullanma görevi ihmal ve bankacılık kanunundan doğan diğer suçlar da eklenebilir. Yani hem şikayet hem dava hem de icra takibi hakkı var.