Hıdırellez ne zaman 2022? Hıdırellez nasıl yapılır? Hıdırellez günü neden kutlanır?

Hıdırellez ne zaman 2022? Hıdırellez ya da Hıdrellez; Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hıdırellez nasıl yapılır? Kıştan bahara geçisin simgesi olarak kutlanan hıdırellez vatandaşlar tarafından merak edildi. Hıdırellez günü neden kutlanır?

Hıdırellez ne zaman 2022? Hıdırellez nasıl yapılır? Hıdırellez günü neden kutlanır?

Baharın müjdecisi olan hıdırellez vatandaşlar tarafından merak edildi. Hıdırellez ne zaman 2022? Orta Asya, Orta Doğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayram hıdırellez nasıl yapılır? Çeşitli etkinliklerle her yıl kutlanan hıdırellez araştırılmaya başlandı. Hıdırellez günü neden kutlanır? İştei hıdırellez hakkında tüm merak medilenler...

Hıdırellez ne zaman 2022? Hıdırellez nasıl yapılır? Hıdırellez günü neden kutlanır? - Resim : 1

Hıdırellez ne zaman 2022?

Hıdırellez; Anadolu, Kırım ve Azerbaycan ile Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde bayram olarak kutlanır. Baharın müjdecisi olarak bilinen bu gün etkinlikler, şenliklerle karşılanır. Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanan Hıdırellez 2022 yılında; 5 Mayıs Perşembe akşamı başlayarak 6 mayıs Cuma ikindi ezanına kadar sürecek.

Hıdırellez nasıl yapılır?

Hıdırellez bayramında insanlar birçok etkinlikle bu özel günü kutluyor. Vatandaşlar bu günde; ateşler yakıp, dualar edip, dilek tutayor. Yazılan duaları ve dilediği dilekleri gül ağacı seramonisinde ağacın altına bırakıyorlar. Hıdırellez yaklaşırken evlerin bütün eşyası kaldırılarak temizlik yapılır.

Dolaplardan kışlıklar kaldırılır, yazlıklar çıkartılır. Hıdırellez günü için yemekler yapmaya başlanır. Hıdırellez kutlamalarında kazanlar kurulur ve hepberaber yemekler yenir. Hıdırellez’i su bulunan, yeşil bahçelerde ya da kırlarda kutlanır. Eski Türk inançlarından olan ateşten atlama ritüeli gerçekleştirilir.

Hıdırellez ne zaman 2022? Hıdırellez nasıl yapılır? Hıdırellez günü neden kutlanır? - Resim : 3Hıdırellez duası

Bismillahirahmanirahim. Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

Hıdırellez günü neden kutlanır?

Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada zor durumda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.