Hıdırellez'in hikayesi (5-6 Mayıs) 'Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez.’

Hıdırellez günü yani 6 Mayıs'ta Hızır ve İlyas'ın buluştuklarına, onların buluşmalarıyla ölü tabiatın canlandığına inanılır.

Hıdırellez'in hikayesi (5-6 Mayıs) 'Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez.’

Halk inanışına göre 6 Mayıs'ın yağmurlu geçmesi, Hızır ve İlyas'ın buluştuklarında sevinçlerinden ağlamalarının ve bulutların da onlara katılmalarının bir ispatıdır.

HIDIRELLEZİ KİMLER KUTLAR?

Bu bayram, merkezini özellikle Anadolu ve Balkanlar'ın, Kırım, Irak ve Suriye'nin teşkil ettiği Batı Türkleri arasında, bugün kullanılmakta olan Gregoryen takvimine göre 6 Mayıs (eski Jülyen takvimine göre 23 Nisan) günü kutlanmaktadır.

HIDIRELLEZ DİLEĞİ NASIL YAPILIR?

Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır. Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs 2023 sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz.

HIDIRELLEZ GECESİ  NEDEN ATEŞTEN ATLANIR?

Hıdırellez gecesi en çok yapılan etkinliklerden biri ateşten atlamadır. Bunun sebebi de ateşten atlanıldığında hastalıklardan korunulacağına inanılmasıdır. Hıdırellez'in en yaygın ritüeli budur ve ateşten atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır.

Atalarımız bugünün anlamını belirten bir söz söylemişlerdir.

‘’  Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez.’’