Cuma namazında hutbeye yetişemeyen kimsenin namazı geçerli midir?

Cuma namazı, cuma günü camide öğle namazı vaktinde cemaatle kılınır. Ezandan sonra imam kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Pek çok kişi iş günü olduğu için camiye yetişmeye çalışıyor. Çoğu kişinin aklında da hutbe ile ilgili sorular var. Peki, Cuma namazında hutbeye yetişemeyen kimsenin namazı geçerli midir? İşte Diyanet’in verdiği cevap

Cuma namazında hutbeye yetişemeyen kimsenin namazı geçerli midir?

Cuma namazı için müminler camilere akın ediyor. Pek çok kişi iş yerinden izin alıp veya öğle yemeği arasını cumaya denk getiriyor. Cemaatle kılınan bir namaz olan Cuma namazı öncesinde okunan hutbeye yetişemeyenler de namazın geçerli olup olmadığını merak ediyor.

CUMA NAMAZINDA HUTBEYE YETİŞEMEYEN KİMSENİN NAMAZI GEÇERLİ MİDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sık sorulan sorular kısmında yanıtladığı sorunun cevabı şu şekilde:

Cuma namazında hutbe, namazın sahih olmasının şartlarından biridir. Hutbe okunmadan kılınan bir cuma namazı sahih değildir. Bu nedenle hutbe okunurken en az bir erkeğin hazır bulunması gerekir. Ancak cuma kılabilmek için hutbeye yetişmek ve dinlemek şart değildir. Buna göre, mazeretine binaen okunan hutbeye yetişemeyen veya hutbeyi duymayan kişinin kıldığı cuma namazı sahih olur. Hutbeyi dinlemeye yetişemeyen kimse, cuma namazının ikinci rekatına bile yetişse, imam selam verdikten sonra ayağa kalkıp bir rekat daha kılarak cuma namazını tamamlar (İbnü’l- Humam, Fethu’l-Kadir, II, 65-66).