İBB'den 1 milyon liralık deprem kredisi! Faizini İBB ödeyecek, işte vatandaş için ödeme planı

Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem 11 ilimizde iki büyük yıkıma yol açtı. Felakette onbinlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olası büyük İstanbul depremi için düğmeye bastı. Deprem tedbirleri kapsamında riskli binaların yenilenmesi için 1 milyon liralık faizsiz kredi imkanı getirdi.

İBB'den 1 milyon liralık deprem kredisi! Faizini İBB ödeyecek, işte vatandaş için ödeme planı

Türkiye'nin yaşadığı en büyük deprem felaketi olan 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrası 45 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yüz binlerce kişi yaralandı, on binlerce bina yerle bir oldu. Yaşanan büyük felaket sonrası tüm Türkiye yaraları sarmak için seferber olurken, beklenen İstanbul depremi nedeniyle de vatandaşlar arasında korku ve panik yaşanmaya başlandı.

Deprem felaketi sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise kenti beklenen İstanbul depremine hazırlamak için düğmeye bastı. İBB, deprem tedbirleri kapsamında İstanbullulara riskli binaların yenilenmesi için 1 milyon liralık faizsiz kredi imkanı vermeye başlıyor. Açıklanan projeye göre binalarını güçlendirmek isteyenlere bankalar tarafından kullandırılacak konut kredilerinin faizlerini İBB ödeyecek. 

1 MİLYON LİRALIK KREDİYİ KİMLER ALABİLECEK?

İBB tarafından kullandırılacak 1 milyon liralık deprem güçlendirme kredisinin koşulları da belli oldu.

Buna göre krediden yararlanmk için istenen şartlar şunlar:

- Faiz desteğinden yararlanacak yapının öncelikle riskli yapı olarak tespit edilmesi
- İstanbul Yenileniyor kapsamında KİPTAŞ ile uzlaşmaya varılması
- Hak sahibinin dar gelirli olması yani hane içi toplam gelirinin net asgari ücretin 2 katını geçmemesi
- Hak sahibinin bankalarca kredilendirilmesinde bir engel bulunmaması
- Bir kişinin en fazla bir konut için faiz desteğinden yararlanması

Kredi kullanan vatandaş birinci yıl her ay ortalama 2 bin 700 TL taksit ödeyecek. Yani asgari ücretin yaklaşık üçte biri. İBB ise her ay söz konusu ödeme için vatandaşa ayda 17 bin TL’lik bir finansman desteği sağlayacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi hazırlanan bu proje için 2.9 milyar liralık bir bütçe ayırdı. Projeye göre 1 yıl içerisinde 14 bin 77 konutun dönüştürülmesi planlanıyor.

İBB'den 1 milyon liralık deprem kredisi! Faizini İBB ödeyecek, işte vatandaş için ödeme planı - Resim : 1

KİRA YARDIMI PROJESİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan tarama testleri sonrasında 'çökme riski taşıyan' 318 bina için de düğmeye bastı. Söz konusu 318 binada oturan vatandaşları ev sahibi ya da kiracı ayrımı yapılmadan Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından belirlenen kira yardımının 3 katı kadar ödeme yapılacak.

İBB'nin vereceği kira yardımı kiracılar için 12 ay, ev sahipleri için ise 18 ay boyunca ödenecek. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından belirlenen kira yardımı bin 500 lira, İBB ise ev sahipleri ve kiracılara 4 bin 500 lira kira yardımı ödemesi yapacak.