İçişleri Bakanı Süleyman Soylu duyurdu: 2024 yılını Türkiye-Macaristan kültür yılı olarak kutlayacağız!

Türkiye ve Macaristan diplomatik ilişkilerinin 2024'te 100. yılı olduğunu anlatan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "2024 yılını Türkiye-Macaristan kültür yılı olarak kutlayacağız. Türkiye ve Macaristan'ın ortak tarihine, kültürüne, değerlerine, kardeşliğine, dostluğuna yakışır adımlar atacağız" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu duyurdu: 2024 yılını Türkiye-Macaristan kültür yılı olarak kutlayacağız!

Bakan Soylu, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter ile bakanlıkta bir araya geldi. Bakan Soylu ve Pinter, ikili görüşmenin ardından Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) heyetler arası görüşme yaptı. Bakan Soylu ve Pinter, basına kapalı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Soylu, Pinter ile çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Sayın Pinter, ikili görüşmelerimizde, 'Türkiye ile Macaristan'ın ilişkileri mükemmel yürüyor' dedi. Sayın Pinter'ın bu sözü bizim için önemlidir. Çünkü kendisi bu görevde çok uzun yıllardır bulunan ve özellikle çalışmayı, disiplini, kamu yönetiminin nasıl yapılabileceğini ortaya koyan bir kişiliktir. Sayın Pinter, bir kişinin, bir kimliğin, bir karakterin nasıl güçlü olduğunun ve işini nasıl yapabildiğinin bir göstergesidir. Biz de kendisini örnek alıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Sayın Orban'ın birlikte geliştirdikleri; Türkiye ve Macaristan'ın tarihini, kültürünü, kardeşliğini, dostluğunu, birlik ve beraberliğini tahkim eden, ileriye götüren bu ilişkilerdeki sorumluluğumuzu biliyoruz. Küreselleşmenin dayatmalarına karşı ülkemizi, milletimizi, değerlerimizi, birliğimizi ve beraberliğimizi korumaya azimliyiz" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu duyurdu: 2024 yılını Türkiye-Macaristan kültür yılı olarak kutlayacağız! - Resim : 1

"50 polisimize ev sahipliği yapıyorlar"
Geçen yıl Bakan Pinter'la Macaristan'da çok önemli bir adım için bir araya geldiklerini hatırlatan Soylu, "Macaristan, Dostluk Yolu Projesi kapsamında 50 polisimize ev sahipliği yapıyor. 3 ayrı sınır kapısında Macaristan polisi ile birlikte çalışıyorlar. Bugüne kadar çok ciddi bir sonuç elde ederek, 678 bin TIR denetlediler, 3 bin 776 kaçak göçmen yakaladılar. Dostluk Yolu'nda oradan geçen bizim vatandaşlarımıza da yönlendirme, destek ve yardımda bulundular. 8 bine yakın vatandaşımıza tercüme yaptılar. Sahte belgeler yakaladılar ve bir takım kaçakçılığı da Macaristan polisi ile iş birliği içerisinde çözdüler" dedi.

"Çok ciddi iş birliğimiz var"
Macaristan İçişleri Bakanlığı'nın, dünya genelinde çip krizi yaşanan dönemde pasaport konusunda kendilerine çok ciddi destekler verdiğini dile getiren Soylu, "Bir taraftan yerli ve milli şekilde kendi pasaportumuzu üretiyoruz, bir taraftan yarı mamul olarak gönderiyoruz ve Macaristan matbaasında bunu basıyorlar. Böylece üretim kapasitemizi artırıyoruz. Ayrıca yerli ve milli pasaportumuzu üretirken, onlardan da özellikle mürekkep konusunda ciddi bir destek alıyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı'nda, diğer bölgesel ve uluslararası platformlarda yürüttüğümüz iş birliğini ve dayanışmayı da daha ileri noktalara taşımaya kararlıyız. Uyuşturucu, mali suçlar, sınır aşan suçlar, kaçakçılık ve organize suçlar, aynı zamanda terör konusunda, FETÖ, PKK ve PYD konusunda da Macaristan ve Türkiye arasında çok ciddi bir iş birliği söz konusu" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu duyurdu: 2024 yılını Türkiye-Macaristan kültür yılı olarak kutlayacağız! - Resim : 2

'Türkiye-Macaristan ilişkileri model olarak alınmalı'
2024 yılının da Türkiye ve Macaristan diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 100'üncü yılı olduğunu kaydeden Soylu, "2024 yılını Türkiye-Macaristan kültür yılı olarak kutlayacağız. Bizler 2024'e kadar ortak iş birliği alanlarımızı geliştirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye ve Macaristan'ın ortak tarihine, kültürüne, değerlerine, kardeşliğine, dostluğuna yakışır adımlar atacağız. Macaristan'la ortak çalışma konusunda bir niyet beyanımız oluştu. Güvenlik ve göç dahil olmak üzere bu çalışmanın altyapısını oluşturup bu mekanizmayı da en kısa sürede başlatmak konusunda bir irademiz söz konusu. Türkiye-Macaristan ilişkileri örnek bir ilişki olarak bütün dünyada model olarak alınması gereken bir ilişki olarak ilerlemekte ve her geçen gün seviyesini yükseltmektedir. Bölgesel iş birliğine yönelik çok ciddi adımlar atacağımız konusunda da eminim." dedi.

"Macaristan'da görev yapan polisler arasında Türk polisleri en disiplinlileri ve en başarılıları"
Bakan Pinter da Türkiye'nin asayişi ve kamu düzenini dünya standartlarına yükselttiğini belirterek, "Macaristan'da hizmet veren Türk polislerinin çalışmaları için teşekkür etmek istiyorum. Macaristan'da Avrupa Birliği üyesi ülkelerden polisler de görev yapmakta ancak şunu söyleyebilirim ki, Macaristan'da görev yapan polisler arasında Türk polisleri en disiplinlileri ve en başarılıları" dedi.