Ölüm Vadisi'nde yakılmış insan kalıntıları bulundu

İkinci Dünya Savaşı'nın ilk aylarında, Naziler tarafından öldürülen ve yakılarak gizlenmeye çalışılan kurbanlarla ilgili detaylar kan donduruyor.

Ölüm Vadisi'nde yakılmış insan kalıntıları bulundu

Arkeologlar, İkinci Dünya Savaşı'nda 35 bin sivilin Naziler tarafından katledildiği ve "Ölüm Vadisi" olarak tarihe geçen Polonya'nın Pomeranya eyaletinde çarpıcı bir keşif yaptı. Uzmanlar yüzlerce yakılmış insan kemiğinin yanı sıra, alyans mermi ve saat gibi kişisel eşyaları da ortaya çıkardı. Söz konusu keşif, Nazilerin işlediği savaş suçlarının boyutunun daha iyi anlaşılmasıyla birlikte, kayıp kurbanların kimliğinin belirlenmesini de sağlıyor.

İkinci Dünya Savaşı'nın ilk aylarında, Nazi askerleri ülkeyi işgal ettikten kısa bir süre sonra Pomeranya eyaletinde 30 bin ile 35 bin arasında Polonyalı sivili infaz etti.

Bu cinayetlerin yeri yerel olarak 'Ölüm Vadisi' adını aldı ve 1945'te savaşın bitiminden önce Naziler suçlarını gizlemek için kurbanları mezardan çıkarıp yakmak için geri döndü.

Nazilerin korkunç eylemlerini gizleme çabalarına rağmen, Varşova'daki Polonya Bilimler Akademisi'nden uzmanlar, katliamlara dair bol miktarda kanıt ortaya çıkardı. Uzmanlardan oluşan ekip, neler olduğuna dair kanıt toplamak için arşivleri inceledi, yerel halkla birlikte çalıştı ve bölgede arkeolojik araştırmalar yaptı.

Bu katliamların gerçekleştiği en az 400 lokasyondan biri olan 'Ölüm Vadisi'nde çalışan arkeologlar, toplu bir mezarın yanı sıra kurbanlara ait alyans ve mermi gibi yüzlerce eşyayı ortaya çıkardı.

Bununla birlikte, Ölüm Vadisi'ne adını veren savaş suçları, Nazilerin 1939'un sonlarından 1940'ların başlarına kadar Piasńica köyü çevresindeki bölgede 12 bin sivili infaz ettiği koordineli bir kampanyanın parçasıydı ve buna benzer birçok toplu katliamdan sadece biriydi.

Polonya Bilimler Akademisi'nden Antiqity dergisinde yayımlanan çalışmanın baş yazarı Dr. Dawid Kobiałka ve diğer araştırmacılar, bu olaylar hakkında daha fazla bilgi edinmek için yerel toplulukla birlikte çalışan arşiv materyallerini de araştırdı.

Dr. Kobiałka şunları söyledi: "Ölüm Vadisi yakınlarında yaşayan bir çocukken, orada arkadaşlarımla oynardım. Üç yıl önce 500 Polonyalıdan oluşan bir toplu mezar keşfettim.

Savaştan sonra, bölgede 168 kurbanın kalıntıları ortaya çıkarıldı ve yerel bilgiler, 1945'te suçlarını örtbas etmek için geldiklerinde Naziler tarafından bulunmamış olan birkaç başka toplu mezarın kaldığını ileri gösterdi.”

Dr. Kobiałka savaş suçları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Ölüm Vadisi’ne geri döndüğünü belirterek, "Bulunan en önemli eserler arasında bir kadının alyansı vardı. Polonya Ulusal Anma Enstitüsü'nden doktor Dariusz Burczyk tarafından Irena Szydłowska'ya ait olduğu belirlendi” dedi.

Diğer taraftan Kobiałka, Szydłowska'nın ailesine alyansın bulunduğuna dair bilgi verildiğini ve en kısa sürede yüzüğün onlara verileceğini söyledi.

Öte yandan, yeni çalışma 1945’te yaşanan katliamlardan birinnde Polonya direnişine katılan kurbanların kimliklerine ışık tutmaya yardımcı oluyor.

Dr Kobiałka, "Ölüm Vadisi'nde öldürülen daha fazla kurbanın yakında tespit edileceğine ve ailelerinin, sevdiklerine gerçekte ne olduğu konusunda bilgilendirileceğine inanıyoruz. Çalışmamızın en önemli sonucu Kurbanların yakılmış kemiklerinin keşfedilmesi.

Ölüm Vadisi'ndeki keşifler, Polonya'daki Ulusal Anma Enstitüsü tarafından katliamdan sorumlu olanlara karşı resmi bir kovuşturma davası açılmasıyla sonuçlandı. Failler büyük ihtimalle ölmüş olsalar da suçları unutulmayacak” dedi.

Kaynak: NTV