İkinci el araçta flaş iddia! İthalat izni

İkinci el otomobil piyasasında ÖTV ve kur etkisi ile artan fiyatların düşmesi için ithalat izinleri gündeme geldi.

İkinci el araçta flaş iddia! İthalat izni

İkinci el otomobil fiyatlarındaki sürekli artışın frenlenmesine yönelik tedbirler hükümetin de ajandasına girdi. İddiaya göre; ikinci el araç piyasasına yönelik aralarında ithalatın da yapılmasının yer aldığı bir takım tedbirler gündemde. Yeni Şafak'ın haberine göre ikinci el araç tarafına yönelik olası bir ithalat izninin verilmesi halinde ise fiyatlarda düşüş yaşanması bekleniyor.

Sektöre de sürpriz olduğunu kaydeden İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, ''İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği olarak bir düşüncemiz vardı ancak olgunlaşmamıştı. O yüzden de kamuoyu ile paylaşmamıştık. Burada önemli olan nokta şu: Bu uygulama ile ne amaçlanıyor. İkinci el araçlarının fiyatlarının stabil hale getirilmesi mi?, yoksa tüketicinin lüks araca erişim noktasında yaşadığı zorluğun ortadan kaldırılması mı?. Bunu öğrenmek lazım'' diye konuştu.

"Neyin ithal edilmesi gerektiği iyi tespit edilmeli"

Atılacak ithalat adımının da doğru bir şekilde hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Ertemel, ''O yüzden bu sürecin detaylarının iç dinamikleri de oynatmadan iyice olgunlaştırılması lazım. gerekiyor. Yani neyin ithal edilmesi gerektiği iyi tespit edilmeli. Burada kalkıp Avrupa'nın kullanmadığı araçları getirip Türkiye'yi de bir araba çöplüğüne dönüştürmemek lazım. Bu bizim isteyeceğimiz en son şey olur.''

Yaş ve motor hacimlerine dikkat

Bu sürecin detaylarının ortaya çıkarılmasının ardından ikinci el piyasasında yer alan paydaşlar ile değerlendirilmesi gerektiğine de vurgu yapan Ertemel, bu tarz bir ithalat izninin 20- 25 yıl öncesinde de gerçekleştiğini dile getirerek, ''Evet böyle bir uygulama olabilir fakat şartlarını iyi oluşturmak lazım. İthalat kararı alınması halinde buna belli şartların yanında bir süre de konulması gerekiyor. Öte taraftan belli model, yıl ve motor hacmi gibi kriterler getirilmeli. Tüm bunlar içeride yerli olarak üretimi yapılan araçlar da göz önünde bulundurularak onların fiyatlarını olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde planlanmalı" dedi.

Almanya öne çıkıyor

Bu sürecin detaylarının ortaya çıkarılmasının ardından ikinci el piyasasında yer alan paydaşlar ile değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Ertemel, bu şekilde bir durumun 20- 25 yıl öncesinde de olduğunu belirterek Türkiye'ye yapılacak ikinci el araç ithalatında en uygun ülkelerin Avrupa ülkeleri olduğunu ve başı Almanya'nın çektiğini dile getirdi.

Alış 34,9202
Satış 34,9428
Değişim 0,10
Son Değer 34,9315
En yüksek 35,04
En düşük 34,79
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00
Alış 32,4655
Satış 32,4752
Değişim -0,07
Son Değer 32,4703
En yüksek 32,60
En düşük 32,41
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00