İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı! İşte tarihi anlar

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın, uluslararası uzay istasyonuna yaptığı tarihi yolculuk başladı. Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibini Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyan roketin yolculuğu 36 saat sürecek.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibini Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyacak roket, fırlatıldı.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı! İşte tarihi anlar - Resim : 1

Gezeravcı, 36 saatlik yolculuğun ardından uzay istasyonuna ulaşacak. Uzayda 14 gün kalacak olan Gezeravcı, 13 uzay deneyine imza atacak.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı! İşte tarihi anlar - Resim : 2

Dragon kapsülünün 20 Ocak TSİ 13:15'te uluslararası uzay istasyonuna kenetlenmesi bekleniyor.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı! İşte tarihi anlar - Resim : 3

SpaceX firmasına ait Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyacak olan Falcon 9 roketi, canlı yayınlanan geri sayımın ardından ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) fırlatıldı.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı! İşte tarihi anlar - Resim : 4

Resmen astronot olarak tarihe geçen Gezeravcı, 100 kilometrelik uzay sınırını aştı.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı! İşte tarihi anlar - Resim : 5

Alper Gezeravcı uzayda 13 deney gerçekleştirecek. Bu deneyler mikro yer çekimi ve uzay ortamında insan genetiği, insan sağlığı, biyoloji gibi alanlarda yapılacak.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı! İşte tarihi anlar - Resim : 6

Uzunluğu 70 metre, çapı 3,7 metre ve yaklaşık 550 ton ağırlığındaki Falcon 9 roketi, alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars'ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı! İşte tarihi anlar - Resim : 7

İçerisinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde 7 kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilen 8,1 metre uzunluğundaki Dragon kapsülü ise basınçsız arka bölümünde de yük taşıma özelliğine sahip bir uzay aracı olarak tasarlandı.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı! İşte tarihi anlar - Resim : 8

Ax-3 misyonunda ayrıca ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı! İşte tarihi anlar - Resim : 9

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğuna ilişkin açıklamada bulundu.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı! İşte tarihi anlar - Resim : 10

Açıklamasında saat 00.49 itibarıyla Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın tarihi yolculuğunun başladığını belirten Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Milli Uzay Programımız kapsamında ülkemizin ilk uzay yolculuğunu gerçekleştiren Alper Gezeravcı'yı gönülden tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde aziz milletimizle birlikte inşa ettiğimiz Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz dünyaları aşıyor."