İngiliz savunma sitesinden KAAN'a övgü dolu sözler: F-35 yoksa bile problem yok

İngiliz Savunma sitesi Forces, yayınladığı haberde Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı kapsamında geliştirdiği KAAN'a yönelik övgü dolu sözler kullandı. İlgili haberde, "F-35 yoksa bile problem yok, Türkler 5. nesil savaş uçağını uçurdu" ifadeleri yer aldı.

İngiliz savunma sitesinden KAAN'a övgü dolu sözler: F-35 yoksa bile problem yok

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, geçtiğimiz Çarşamba günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN’ın uçuşunda 13 dakika havada kaldığını, 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını söyledi. Kotil, Ekim 2023'te Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada 2028 yılında Hava Kuvvetlerine 20 uçak teslim edilebileceğini söylemişti. Ancak savaş uçağının seri üretiminin ne zaman başlayacağına dair güncel bir açıklama kaydedilmedi.

"ÇOK KRİTİK BİR EŞİĞİ DAHA GERİDE BIRAKTI"

İlk uçuşun ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KAAN'ı Amerikan savaş uçağı F-16'ya benzeterek, "KAAN aynı F-16 gibi. Türkiye, kendi beşinci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir eşiği daha geride bıraktı" dedi. Beşinci nesil savaş uçakları, en gelişmiş savaş uçakları olarak kabul ediliyor.

"F-35 YOKSA BİLE PROBLEM YOK"

İngiltere'nin Savunma Bakanlığı bünyesine bağlı BFBS'ye bağlı Forces internet sitesi ise KAAN ile ilgili yaptığı haberinde "F-35 yoksa bile problem yok, Türkler 5. nesil savaş uçağını uçurdu" ifadesini kullandı.

Haberin devamında Forces, "Görünüşte, 13 dakikalık küçük bir çaba gibi gözükebilir ancak bu adım Türkiye'nin hava gücü için büyük bir adım" değerlendirmesinde bulundu ve ekledi: