İngiltere'de yeni bir mutasyon daha keşfedildi: B.1.525

İngiliz bilim insanları ülkede yeni bir koronavirüs varyantı tespit etti. Vakaların aralık ayına kadar uzadığı varyantın daha bulaşıcı mı yoksa daha öldürücü mü olup olmadığı belirlenemedi.

İngiltere'de yeni bir mutasyon daha keşfedildi: B.1.525

İngiliz bilim insanları İngiltere'de yeni bir koronavirüs varyantı keşfettiler. B.1.525 adı verilen yeni varyant için yapılan testlerde virüsün Güney Afrika'da görülen koronavirüs mutasyonuna benzerlik tespit edildi.

Edinburgh Üniversitesi'ndeki bilim insanları Aralık ayına kadar uzanan örneklerde şu ana kadar 33 vaka tespit etti. Söz konusu varyantın Danimarka, Nijerya ve ABD'de de görüldüğü belirtildi.

Çalışmalar sürüyor

Yeni tespit edilen varyantın hangi riski doğurduğunu veya özelliklerini tespit etmek için virüs üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bilim insanları yeni varyantın "endişe verici mutasyon" listesine eklenip eklenmeyeceği konusunda karar vermek için erken olduğunu ifade ediyor.

BBC'de yer alan habere göre Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Ravi Gupta, keşfedilen B.1.525'in diğer yeni varyantların bazılarında da görülen "önemli mutasyonlara" sahip olduğunu ifade etti. Prof. Gupta, "Bu kısmen güven verici çünkü olası etkilerin ne olacağını aşağı yukarı tahmin edebiliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Henüz bir kanıt yok

İngiltere Halk Sağlığı'ndan Prof. Yvonne Doyle ise şu açıklamayı yaptı: "Ortaya çıkan varyantlarla ilgili verileri çok yakından izliyoruz. Gerektiğinde ekstra testler ve gelişmiş temaslı izleme gibi halk sağlığı müdahalelerinde bulunuyoruz. Şu anda bu mutasyonların daha ciddi hastalığa ve bulaşıcılığın artmasına neden olduğuna dair bir kanıt yok."

Bilim insanları, gelecek kış öncesinde ihtiyaç duyulması ihtimaline karşı, yeni varyantlarla daha iyi eşleşen yeni aşılar üzerinde zaten çalışıyorlar.