İngiltere’ye iş vizesi için son günler

Yıl sonu itibarıyla Türk vatandaşları İngiltere'ye yalnızca vize alarak gidebilecek. Çalışma izinleri İngiltere'nin AB'den ayrılmasıyla sona erdi.

İngiltere’ye iş vizesi için son günler

İngiltere AB'den çıkınca, Ankara Anlaşması'nın tarafı olmaktan da çıktı. AB ve önceki anlaşmalara ilişkin yükümlülükleri sona erdi. Şimdi sadece İngiltere vizesine başvurulabilecek.

Brexit'in bir mağduru Türk vatandaşlarına, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin uygulaması gereken çalışma hakkını sadece İngiltere uyguluyordu. Türkiye'de ise kimsenin aklına diğer ülkelere başvurmak gelmiyordu. Bu yolla İngiltere'ye giden 100 bine yakın Türk oldu.

İş konsepti, yeni iş alanı projesiyle başvuranlar bunlar kabul edilince, özel çalışma vizesiyle İngiltere'ye gidenler, beş yıl iş hayatında kalınca İngiltere'de sürekli kalma, ileride vatandaşlığa başvurma ve başka iş alanlarında iş bulma hakkını elde ediyordu.

31 Aralık'tan sonra İngiltere'ye Ankara Anlaşması çerçevesinde başvuru kabul edilmeyecek. Ankara Anlaşması ile İngiltere'ye gitmek isteyenler için; 18 yaşını aşmış olmak, belirli bir sermayeyi kanıtlamak, konseptini açıklamak yeterli oluyordu. Giden kişi, eş ve çocuklarını da götürebiliyordu.

Kimler gidebiliyor?

Ankara Anlaşması ile İngiltere'de iş kurmak ya da ofisini açmak isteyenler arasında doktorlar, avukatlar olabileceği gibi, eğitim danışmanlığı, pazarlama ofisi açma, mağaza, market, kafe, restoran, şoför, temizlikçi, berber, boyacı, fotoğrafçı, serbest gazeteci, tercüman gibi değişik sektörlerden kişiler de başvurabiliyordu.

Bu kişiler, önce kendi işlerini yapıyor. Gereken yasal süre dolunca da, istediği alanda iş arzına cevap verebiliyor yani başka işyerlerinde kadrolu çalışabiliyordu.

AB'nin tamamında mümkün 

Benzer durum, Türk- AB Ankara Anlaşması ve Türk- AB Ortaklık Konseyi kararları ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Avusturya için de geçerli. Ancak bunu Türkiye'de kimse bilmediği için uygulayamıyor. Diğer AB üyesi ülkeler bu hakkı vermiyor ancak bunu yasal yollardan almak için Lüksemburg'daki Avrupa Birliği Adalet Divanı'na başvurmak gerekiyor.