İnternetten alışverişte o dönem bitiyor. Bedeli artık alan kişi ödeyecek. 1 Ocak resmi başlangıç

İnternetten alışveriş yapan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yeni bir düzenleme 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe giriyor. Yeni düzenleme kapsamında tüketici, yılbaşı itibariyle yeni bir bedele tabi tutulacak. İşte tüm internet kullanıcılarını ilgilendiren o detay...

İnternetten alışverişte o dönem bitiyor. Bedeli artık alan kişi ödeyecek. 1 Ocak resmi başlangıç

Türkiye'de internet üzerinden alışveriş son yıllarda çok popüler hale geldi. TÜİK verilerine göre 2022 yılının ekim ayı ile 2023'ün ekim ayını kapsayan 12 aylık süreçte internet üzerinden özel kullanım amacıyla mal veya hizmet satın alma ya da sipariş verme (e-ticaret) oranı yüzde 49,5 oldu.

İnternet alışverişinin artmasıyla kargo şubelerindeki iade işlemlerinde yaşanan sorunlar da artmaya başladı. Yeni alınan kararla bu sorunların çözümü için ürünlerin iade sürecinde değişiklik yapıldı. İnternetten alınan ürünlerin iadesinin, tüketiciler tarafından karşılanacağı düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlayacak.

TÜKETİCİ İADE MASRAFLARINI KARŞILAYACAK

Ticaret Bakanlığı'nın 'Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' kararı ile tüketici satın aldığı ürüne ilişkin, teslim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilecek. Tüketici, iade masrafını karşılamakla yükümlü olacak.

MALI AYIPLIYSA TÜKETİCİ SORUMLU OLMAYACAK

Malın ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulmayacak. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilecek.