İran Dışişleri Bakanı’ndan Biden’a: "Riyakarlığına son ver"

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Güney Kafkasya Bölgesel İş birliği Platformu toplantısı sonrasında basın açıklaması yaptı. Biden’a seslenen Hüseyin Emir Abdullahiyan "Buradan Biden’a sesleniyorum. Riyakarlığına son ver. Seçim dönemi kampanyasında dünya için savunduğunuz insan hakları bu muydu?” ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı’ndan Biden’a: "Riyakarlığına son ver"

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Güney Kafkasya Bölgesel İş birliği Platformu toplantısı sonrası basın açıklamasında bulundu. Abdullahiyan, "Tahran’da gerçekleştirdiğimiz toplantının ilk kazanımı, ülkelerin dışişleri bakanları ile istişarelerde bulunmaktı. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Siyonist rejimin savaş suçlarının acilen durdurulması, insanı yardımların ulaştırılması ve Gazze’de yaşayan Filistin halkının zorunlu göçünün engellenmesi konularında yapıcı görüşmeler oldu. İkinci kazanım ise İran’ın, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken Kafkasya konulu zirveye ev sahipliği yapması Güney Kafkasya’daki gelişmelere de önem verdiğini göstermesi" dedi. Abdullahiyan, "Gerçekleştirdiğimiz zirvenin sloganı Güney Kafkasya’da kalkınma, iş birliği ve barış zamanıdır. Bu zirve sonrası Güney Kafkasya'da artık zorbalık dilinin olmayacağını umut ediyorum ve Türkiye’de gerçekleştirilecek toplantının ardından 3+3 toplantılarını Bakü ve Erivan’da yapmak istiyoruz" dedi.

"FİLİSTİN DİRENİŞİNİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Tahran yönetiminin Hamas ve İslami Cihat’ı desteklediğine yönelik soruyu yanıtlayan Abdullahiyan, “İran, dini, ulusal ve insani değerler çerçevesinde İsrail işgali karşısında Filistin direnişini desteklediğini açık bir şekilde ilan etmektedir ve bu sır değildir. Filistin direnişini işgalci Siyonist rejim karşısında siyasi, uluslararası ve medya gücü ile desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

"TOPRAKLARI İŞGAL EDİLENLER SİLAHLANABİLİR"

İsrail’in Filistin topraklarında işgalci olduğunu vurgulayan Abdullahiyan, “Uluslararası hukuka göre toprakları işgal edilenler silahlanabilir ve kendilerini savunmak için silah kullanabilirler. Bazı Batılı ülkeler özellikle ABD’nin kontrolünde İsrail işgalini tamamen görmezden gelmeye çalışıyorlar ve Hamas ile Filistin direnişini kınama peşindeler. İki gün önce Mısır'da yapılan toplantı sonrası Mısır Dışişleri Bakanı (Sameh Shoukry) ile görüştüm. Bugün yapılan zirvede toplantıya ilişkin ayrıntıları aldım. Toplantıya katılan bazı Batılı ülkelerin Filistin halkının meşru savunma hakkını dahi Mısır’daki toplantı bildirisine eklememeleri üzüntü vericidir. Buna karşılık direnişi mahkum etmeye çalışıyorlar. Filistin direnişi bölgenin bir gerçeğidir" ifadelerini kullandı.

"BÖLGEDE HER AN KONTROL DIŞI GELİŞMELER YAŞANABİLİR"

Abdullahiyan, İran'ın savaşın bölgeye yayılmasının taraftarı olmadığını söyleyerek, "Sivillerin, çocukların ve kadınların öldürülmesine devam edilmesi bölge halkı ve direnişin tahammülünü zorluyor. Bir kez daha tekrarlıyorum, bölge barut fıçısına dönmüş durumda. Bölgede her an kontrol dışı gelişmeler yaşanabilir. Bu nedenle geç olmadan özellikle ABD ve Siyonist rejimi uyarıyorum. Sivilleri, çocukları ve kadınlara yönelik saldırıları durdurmalarını tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.
"Türkiye ve Rusya dışişleri bakanlarının Gazze’ye saldırıların durdurulması net duruşları vardı"
Tahran’da yapılan toplantıda Filistin konusunun dışişleri bakanları arasında ele alındığını kaydeden Abdullahiyan, “Özellikle Türkiye ve Rusya dışişleri bakanlarının Gazze’ye yönelik saldırıların durdurulması, insani yardımların ulaştırılması ve sivillerin hedef alınmaması konularında güçlü ve net duruşları vardı" dedi.

"FİLİSTİNLİLERE YÖNELİK BAŞLATILAN BU SAVAŞI ABD YÖNETMEKTEDİR"

Abdullahiyan, İsrail’in Gazze saldırılarının arkasında ABD yönetiminin olduğunu belirterek, “Bugün elde ettiğimiz açık bilgilere göre Filistinlilere yönelik başlatılan bu savaşı ABD yönetmektedir. İşgal topraklarındaki siyasi ve güvenlik sistemi tamamen çökmüş durumdadır. Ancak ABD yönetimi, Siyonist rejimin savaş makinesini destekleyerek bu çöküşten İsrail rejimini kurtarmaya çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

"BİDEN’A SESLENİYORUM. RİYAKARLIĞINA SON VER"

İsrail’in bölgede direniş gruplarını tamamen silahsızlandırmaya çalıştığını vurgulayan Abdullahiyan, "Buradan ABD’lilere sesleniyorum. Yıllar önce bölgede Hizbullah’ı yok etmeye ve silahsızlandırmaya çalıştınız, ancak bugün Hizbullah her zamankinden daha güçlü varlığını sürdürüyor. ABD’liler ve Batılılar Siyonist rejim karşısında yeni bir cephe açılmaması için şimdiye kadar Hizbullah’a onlarca mesaj gönderdi. Bunun yanı sıra ABD yönetimi de bize iki ayrı mesaj gönderdi ve İran'ın savaşa dahil olmamasını, itidalli olmamızı istedi. ABD savaşı genişletmek veya büyütmek istemediğini iddia ediyor, ancak diğer yandan iki hafta önce gönderdiği silahlar ile Filistinli sivillere çocuklara ve kadınlara yönelik Gazze’deki saldırıları destekliğini ilan ediyor. Buradan Biden’a sesleniyorum. Riyakarlığına son ver. Seçim dönemi kampanyasında dünya için savunduğunuz insan hakları bu muydu?” dedi.

"İRAN'DAN NAHÇIVAN'A KADAR BİR KORİDORUN OLUŞTURULMASI KARARLAŞTIRILDI"

Abdullahiyan, "3+3 formatındaki toplantıda bölge jeopolitiğinin değişmemesi gerektiğini belirterek, "Sayın Aliyev ile Bakü'de yaptığım görüşmede kendisi Güney Kafkasya'nın sınırlarını ve jeopolitiğini değiştirmeye niyetlerinin olmadığını söyledi. Ayrıca Zengezur'un ulaşım güzergahına ilişkin olarak iki ülke arasında İran'dan Nahçıvan'a kadar bir koridorun oluşturulması kararlaştırıldı. Bu projenin hayata geçirilmesi için iki ülkenin ilgili şirketleri ve uzman bakanlıkları çalışıyor" ifadelerini kullandı.