İran mı, ABD mi? Görüşme teklifi kimden geldi?

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD'nin görüşme karşılığında Tahran'a uyguladığı tüm yaptırımları kaldırmayı teklif ettiğini söyledi. Ancak ABD Başkanı Trump, aynı teklifin İran'dan geldiğini ve 'Hayır' yanıtı verdiğini açıkladı

İran mı, ABD mi? Görüşme teklifi kimden geldi?

ABD’nin New York kentindeki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu görüşmelerinin ardından ülkesine dönen Hasan Ruhani, ABD'nin Avrupa Birliği (AB) liderleri üzerinden müzakereler için kendilerine mesaj gönderdiğini ancak yaptırım şartları altında bir görüşmeyi kabul etmediklerini belirtti.

Ruhani, teklifin Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron aracılığıyla geldiğini ve üç liderin de müzakerelerin yapılması konusunda ısrar ettiğini söyledi.

Ruhani, liderlerin kendisine müzakereler yapıldığı takdirde ‘ABD'lilerin yaptırımları kaldıracağını söylediğini’ aktardığını anlattı.

- ‘Kabul edilebilir’ değil

Hasan Ruhani, “Ancak hangi yaptırımların kaldırılacağı tartışmaya açıktı ve (onlar) tüm yaptırımların kaldırılacağını açık bir şekilde ifade ettiler” dedi.

Yine de bu adımın ‘kabul edilebilir’ olmadığını belirten Ruhani, “Yaptırımların varlığı altında ve maksimum baskının zehirli ortamında, eğer Amerikalılarla P5+1 çerçevesinde müzakere etmek istesek bile, bunun sonucunun ne olacağını kimse tahmin edemez” ifadelerini kullandı.

Müzakere masasına oturulması için öncelikle yaptırım ve baskıların kalkması gerektiğini vurgulayan Ruhani, "İran müzakerelerden korkmuyor ve kaçmıyor. Sorunun çözülmesini istemeyen ve müzakerelere engel olan taraf ABD'dir” dedi.

Ruhani, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, “İran milleti ve ülkem adına baskılar altında yapılan müzakere çağrılarına cevabımız hayır olacaktır. İran’ı yaptırım, baskı ve fakirlik silahı ile teslim olmaya zorlayanlar ile asla müzakere yapmayız” ifadesini kullanmıştı.

İran ile müzakerenin ancak yaptırımların kaldırılması ile mümkün olacağını söyleyen Ruhani, “Tıpkı İran dini liderinin belirttiği gibi müzakerenin tek şartı anlaşmaya geri dönmektir” dedi.

- Trump: Tabii ki Hayır dedim

Ruhani'nin iddialarının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın yanıtı beklenmeye başlandı. Trump, teklifin varlığını doğruladı ancak kendisinin değil İran'ın bu öneride bulunduğunu söyledi.

Twitter hesabından açıklama yapan Trump, "İran benden, görüşmek için onlara uygulanan yaptırımları kaldırmamı istedi. Ben, elbette, HAYIR dedim" ifadelerini kullandı.