Uzman isim açıkladı! 1915 Çanakkale Köprüsü'nde önemli detay

İş Sağlığı Güvenliği ve Acil Durum Afet Yönetim Uzmanı Ogün Şimşek, 18 Mart'ta hizmete açılacağı haftalar öncesinden belli olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün teknik özelliklerini anlattı. Ogün Şimşek, köprünün depreme dayanıklı olduğunu kaydetti. İşte detaylar...

İş Sağlığı Güvenliği ve Acil Durum Afet Yönetim Uzmanı Ogün Şimşek, 18 Mart'ta himzete açılacağı haftalar öncesinden belli olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün teknik özelliklerini anlattı.

Ogün Şimşek, köprünün depreme dayanıklı olduğunu kaydettiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Japonya'da yapılan Akişo köprüsü ile bu köprünün teknik özellikleri aynı. Bu köprü Kobe depremini atlattı. (1915 Çanakkale Köprüsü) Bu köprü ise yaklaşık 10'luk bir depreme dayanıklı.

5 bin 100 işçi ortalama 3,5 sene ve yakalşık 50 milyon saatlik bir iş yapılmış durumda. 1 sene kısa sürede bitirilmiş bir eser. 

Deniz üzerinde bu yükselikteki hava hızı 120 km/saat. Su geçişlerinin dünyada bir standardı var. Bu su geçişi köprüyle 8 kat daha güvenli. 13 kat da daha hızlı. Bu bölgede büyük bir hareketlilik getirecek. Mühendislik olarak değerlendirecek olursak biz bu teknolojiyi yurt dışına şu şekilde aktaracağımızı düşünüyorum. Biz İHA'ları ve SİHA'ları ürettik. Neden vatanımızı koruyabilmek için. Dünyanın her yerine talep eden ülkelerine satıyoruz ve onlar da kendi savunmalarında kullanıyor. Bu eser gelip gören dünyanın her yerinden gelen ülkeler de 'Bu teknoloji bizde niye yok?' diye belki de buradan mühendislik ithal edecekler kendi ülkelerine.

Bu geçiş ücretlerini sadece buradan geçiş ücreti olarak almayalım. Ekonomik olarak buraya yatırılan para Türkiye hazinesinin herhangi bir para harcamadan yap-işlet-devret modeli var. Ayrıca firmaların da devlete ödedikleri vergiler var. 

Bu yol yaklaşık 40 kilometre daha kısa. Bunu akaryakıt olarak düşünebiliriz. (Tasarruf) 

Çevre örgütlerinin bu yapıya desteklerini yeterli görmüyorum. Bu karbon salımının azaldığı, çevreci bir sistemde bir yapı oluşturuluyor, burada hiç bir desteklerini görmedik. Burayla ilgili yayımlanmış yaklaşık 400 sayfa ÇED raporunda inanın suyun altındaki yunuslara kadar inleme yapılmış. Bunların üreme dönemleri göz önünde bulundurularak inşaat yürütülmüş çok değişik mühendislikler var.

(Geçiş ücreti) Burada su ücreti bedava değildi. Normal araçlar 107 liraya geçiyorlardı. Tırlar 580 liraya geçiyordu. Yolun kısalmasını bekleme sürelerini düşünürseniz burası öyle bir bölge ki insanların burdan geçişlerinde kısalan 1-2 saat bile satın alınamayacak kadar önemli.

Kapıkule ve İpsala bizim ülkemize gurbetçilerin girdiği bölge. Burada çoğu kişi uzun geçişleri düşündüğü için İstanbul üzerinden geliyorlardı. İstanbul'un trafiğini de düşürecek bu proje.

İzmir Ayvalık'a gitmek isteyen bir gurbetçi Kapıkule'den girecek bu köprüden geçecek ve en kısa sürede artık konaklamak istediği yere gidecek.

Bu proje aslında Kanal İstanbul'la beraber bir paket olarak Türk halkına sunulacak. Günde buradan 121 gemi geçiyor. Bunların yaklaşık yüzde 10'u tehlikeli madde taşıyan tankerler. Bölgedeki dağıtım şebekelerinin bu alanlarda etkili olacağını birkaç sene içerisinde göreceğiz. Sizin geçişinizin olmadığı hiçbir yere bir mal gelip sevkiyat olmaz.