İsrail, Gazze’de Batı medyası için çalışan gazetecileri hedef gösterdi: “Hamas'ın planını biliyorlardı”

İsrail, aralarında Reuters, The Times, AP, CNN ve New York Times gibi uluslararası medya şirketlerine fotomuhabirlik yapan Yousef Masoud ve Hassan Eslaiah’ı hedef aldı. İsrail, Hamas’ın 7 Ekim baskınının öncesinde saldırıdan haberleri olduğunu öne sürdü ve iki ismi Hamas’ın eyleminin suç ortağı olarak işaret etti.

İsrail, Gazze’de Batı medyası için çalışan gazetecileri hedef gösterdi: “Hamas'ın planını biliyorlardı”

Aralarında AP, CNN ve New York Times'ın da olduğu uluslararası haber kuruluşlarına muhabirlik yapan Hassan Eslaiah ve Yousef Masoud'un Hamas'la bağlantılı olduğu öne sürüldü. Eslaiah, 7 Ekim'de İsrail - Gazze sınırında yaşananlara dair ilk fotoğraflı kanıtları sağlayan isimdi.

Eslaiah'ın Hamas lideri Yahya Sinwar ile fotoğrafı sosyal medyada paylaşıldı. CNN dahil bir dizi medya kuruluşu Eslaiah ile sözleşmelerini sonlandırdı. Basın kuruluşları, fotomuhabirin Hamas'la bağını daha önce bilmediklerini kaydetti. Ancak bunun sahadan gelen fotoğrafların gerçekliği veya güvenilirliğini azaltmadığına vurgu yapıldı.

New York Times gazetesi ise gazeteci Yusuf Mesud'u savundu. Çatışma bölgesindeki muhabirlerin hayatlarını riske atarak görev yaptıklarına dikkat çeken gazete yönetimi, bölgedeki gazetecilerin saldırıyı önceden bildikleri iddiasını reddetti.