Asgari ücret zammı neleri değiştirecek? Hangi maaşlara zam gelecek? İşsizlik maaşı, engelli ve yaşlılık maaşı ile stajyer maaşlarına zam var mı?

Asgari ücrete ara zam geliyor! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu. Asgari ücrete ikinci zam ile ilgili soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan "Temmuz ayında ara zam var" açıklamasını yaptı. Asgari ücrete gelecek zam için heyecanlı bekleyiş başlarken, ücret değişikliği pek çok kesimi de etkileyecek. 65 yaş aylığı yani yaşlılık maaşı başta olmak üzere, engelli maaşı ve işsizlik maaşı alanların maaşları artacak, kıdem tazminatları yükselecek, staj ücretleri, rapor paraları isteğe bağlı sigorta primi

Asgari ücret zammı neleri değiştirecek? Hangi maaşlara zam gelecek? İşsizlik maaşı, engelli ve yaşlılık maaşı ile stajyer maaşlarına zam var mı?

Asgari ücrete gelecek zam için gözler temmuz ayına çevrildi. Asgari ücret değişikliği pek çok kesimi de etkileyecek. 65 yaş aylığı yani yaşlılık maaşı başta olmak üzere, engelli maaşı ve işsizlik maaşı alanların maaşları artacak, kıdem tazminatları yükselecek, staj ücretleri, rapor paraları isteğe bağlı sigorta primi ve GSS primi de zamdan etkilenecek.

HANGİ MAAŞLARA ZAM GELECEK?

Asgari ücrette ara zam sadece çalışanları değil aynı zamanda yaşlılık, engelli, stajyer, ve işsizlik maaşı alanlarında maaşlarında önemli değişikliğe neden olacak. İşte milyonlarca kesimi etkileyecek asgari ücret zammının etkileyeceği maaşlar ve ödemeler

İŞSİZLİK MAAŞINA ZAM GELECEK

İşsizlik maaşı Asgari ücret artışından etkilenecek. Çalışanın ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı kadar ödenen işsizlik maaşı temmuzda zamlanacak. En fazla işsizlik ödeneği ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor. 2023 asgari ücretine yapılacak ikinci zamma göre işsizlik maaşları da netleşmiş olacak.

ENGELLİ MAAŞI ZAMLANACAK

Temmuz ayında asgari ücrete yapılan ara zamla yüzde 40-69 oranlarında engelliliği, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı ile engelli yakını aylığı yeniden hesaplanacak.

YAŞLILIK MAAŞI (65 YAŞ MAAŞI) ARTACAK

2023 yılı ikinci asgari ücret zammının ardından 65 yaş aylığı yani yaşlılık maaşına da zam gelecek.

STAJYER MAAŞLARINDA DA ZAM VAR!

Lise ve üniversite öğrencilerinin stajlarında ödenen staj ücreti de temmuz ayında yapılacak ara zamla yeni asgari ücret artış oranı kadar yükselecek.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI YAPACAKLAR ACELE EDİN!

2023 asgari ücret artışından etkilenecek ödemelerin başında askerlik ve doğum borçlanması geliyor. Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret zammı kadar artacak. Prim gün sayısı noksan olanlar borçlanma yaparak eksik günlerini tamamlayabiliyor. Zamdan etkilenmemek için temmuz öncesi borçlanmaları hemen yapmak gerekiyor.

GSS PRİMİNDE ARTIŞ OLACAK!

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de asgari ücret zammı kadar artıyor. eliri brüt asgari ücretin 3'te birinin altında olan kişilerin primlerini devlet karşılıyor. Geliri bunun üzerinde olanlar ise primlerini kendisi ödüyor. Temmuz ayında asgari ücrete gelen ara zamla birlikte yeni GSS primi de yükselecek.

KIDEM TAZMİNATI TUTARI YÜKSELİYOR

Asgari ücretli bir çalışanın 1 yıllık çalışmasının karşılığında alacağı kıdem tazminatı tutarı da asgari ücrete yapılacak ara zamla yükselecek.

RAPOR ÜCRETLERİ DE DEĞİŞECEK

2023 yılı için asgari ücrete gelecek zam oranı kadar Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği rapor paraları da artacak.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ ARTACAK

İsteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim tutarını kişi kendi belirlese de primin üst ve alt sınırı var. En az brüt asgari ücretin yüzde 32’si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32’si kadar prim ödenebiliyor. Bu primler, asgari ücrete gelecek zam oranında artacak.

BES KESİNTİSİ DE ARTACAK!

Çalışanların her ay brüt maaşlarından yüzde 3 kesilerek, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) aktarılıyor. Asgari ücrete yapılacak ara zamla BES için maaşlardan yapılan kesinti tutarı da artacak.