İstanbul için akılalmaz büyüklükte deprem! Buğra Gökçe: Peşine düştüğümüz bir metrekre tabutumuz oluyor

CNN International olası İstanbul depremine dair bir analiz yaptı. Analiz sonucunda İstanbul’u akılalmaz büyüklükte bir depremin beklediği bir kez daha ortaya konuldu. Tüyler ürpertici analize göre en az 100 bin kişi hayatını kaybedecek.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe İstanbul'daki çarpık kentleşme için hata değil suistimaller zinciri olduğunu söyledi. "Hesabını yapmış olduğumuz 1 metrekare tabutumuz oluyor" dedi.

Kahramanmaraş merkezli 2 büyük ve yıkıcı depremde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Türkiye'nin tek gündemi deprem oldu. 

11 ilimizi vuran yıkıcı depremler sonrası Türkiye yaralarını sarmaya çalışırken gözler olası büyük İstanbul depremine çevrildi. 

CNN International olası İstanbul depremine dair bir analiz yaptı. Analize göre İstanbul'u akılalmaz bir büyüklükte deprem bekliyor. En az 100 bin kişinin ise hayatını kaybedeceği öngörülüyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe ise suistimaller zincirinin olduğunu, yapmış olduğumuz 1 metrekarenin tabutumuz olduğunu söyledi. 

Buğra Gökçe'nin açıklamaları şöyle; 

Bizim şuan ki tespitimiz 90 bin binanın ağır hasarlı ve yıkılacağı yönünde. 170 bin binanın da orta hasarlı oturulamaz hale geleceğini öngörüyoruz. Can kayıplarının yüksek olacağı rakamlar söz konusu. 100 bin kişi veya fazlası İstanbul depreminde hayatını kaybedebilir.

"SUİSTİMALLE ZİNCİRİ"

Gökçe, "Vatandaş bir açık buluyor. Onay makamı da oy derdinde olunca zincirleme hataların ilki başlıyor. Bir suistimaller zinciri… Vatandaş da biliyor ki bu işin her aşamasında bir takım suistimal unsurları var ve biz bunu kamunun çeşitli unsurlarıve siyasetçilerle çözebiliriz. 

Bu vatandaşın beklentisini karşılayacaksınız ki size oy versin. Kentleşme sistemimiz bir yasadışılığı yasallaştırmak üzere kurulmuş. Bu yanlışı değşitirmek gerekiyor. 

Depremin sıcaklığı geçince tavrın değişeceğini düşünüyoruz. Vatandaş 1 metrekarenin hesabını yapar hale geliyor. Hesabını yapmış olduğumuz o 1 metrekare tabutumuz oluveriyor. 

"Kentlerin planlanmasında tanıdık usulü değil, denetim ön planda olmalı" diyen Buğra Gökçe Hem istanbul’un hem de Türkiye’nin kentleşme planlamasını eleştirdi. En çok eleştirisi ise İmar Affına oldu.

Gökçe "İmar Affı'nda ne kadar yapı yeniledik, kaç tane kaçak yapı yıkıldı? Denetimse denetim. Adamına göre, kişisine göre, biçimlenmemeli. Belediye Meclisleri'mizde uzmanlarımızın hazırlayıp onayladığı planların yoğunluk arttırarak, kat artırarak onaylandığını biliyoruz. Ağır yaptırımlar getirilmeli." dedi.