İmalat PMI Temmuz'da yükseldi

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) imalat sanayi performansına ilişkin verileri açıkladı. İmalat PMI Temmuz'da yükseldi fakat girdi maliyetleri ve satış fiyatları da aynı şekilde yükselmeye devam etti.

İmalat PMI Temmuz'da yükseldi

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) açıkladığı, ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), Temmuz’da 54,0 seviyesine yükselerek Mayıs’taki daralmanın ardından ikinci ayda da toparlanma gösterdi.

Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Haziran’da 51,3 olarak ölçülen manşet PMI Temmuz’da 54,0’e yükseldi. Son anket verileri faaliyet koşullarında ocak ayından bu yana en güçlü iyileşmenin yaşandığına işaret etti.

Yeni siparişlerdeki belirgin artışın da gösterdiği gibi, COVID-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi Temmuz’da müşteri talebinde iyileşmeye yol açtı. Söz konusu iyileşme Ağustos 2020’den beri en yüksek hızda gerçekleşti.

Uluslararası talebin güçlenmesiyle yeni ihracat siparişleri toplam yeni siparişlerden de hızlı artış gösterdi. Yeni siparişlerdeki artış ve kısıtlamaların kaldırılması, firmaların üretim hacimlerini üst üste ikinci ay genişletebilmesini sağladı. Büyüme hızı, Haziran ayına göre arttı ve 9 ayın en yüksek düzeyinde gerçekleşti.

İmalatçılar Temmuz’da genellikle iş yüklerini karşılayabilmiş olsalar da yeni siparişlerdeki büyümenin kapasite üzerinde bir miktar baskı oluşturduğuna yönelik işaretler gözlendi. Birikmiş işler hemen hemen değişim göstermedi. Firmalar, iş yüklerindeki artışı karşılayabilmek için istihdamı ve satın alma faaliyetlerini genişletmeye yöneldi. Her iki göstergede de büyüme, Haziran’a göre yüksek oranda gerçekleşti. 

Ancak tedarik zincirlerinde devam eden aksamalar, girdi teminine yönelik çabaları olumsuz etkiledi.

Anket katılımcıları, nakliye konteynerlerine ilişkin sorunlara ve ham madde temininde yaşanan sıkıntılara bağlı olarak tedarikçilerin teslimat sürelerinin uzadığını bildirdi. Girdi maliyetleri enflasyonu üst üste üçüncü ay artış gösterdi ve yüksek düzeyde kaydedildi.

Anket katılımcıları girdi fiyatlarındaki yükselişi Türk lirasındaki değer kaybına ve ham madde maliyetlerindeki artışa bağladı. Bu gelişmelerin sonucunda firmalar kendi satış fiyatlarını belirgin düzeyde ve anket ortalamasından daha yüksek oranda artırdı. Yine de söz konusu artış önceki aya kıyasla yavaş gerçekleşti.