Prof. Dr. Celal Şengör İstanbul depremini anlattı! Depremler İstanbul depremini tetikler mi? İstanbul’da 7.8 büyüklüğünde deprem olur mu? Fay nereden kırılır?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından olası İstanbul depremi ile ilgili senaryolar konuşuluyor. Yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör de beklenen İstanbul depremi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. tv100’de soruları yanıtlayan Şengör, beklenen büyük İstanbul depreminin yıkıcılığını, fay hattının kırılma noktasını, depremin şiddeti ile ilgili tahminlerini ve en çok etkilenecek yerleri tek tek anlattı.

Prof. Dr. Celal Şengör İstanbul depremini anlattı! Depremler İstanbul depremini tetikler mi? İstanbul’da 7.8 büyüklüğünde deprem olur mu? Fay nereden kırılır?

Prof. Dr. Celal Şengör açıkladı! İstanbul depremi kapıda! Önlem alınmazsa yıkıcılığı dehşete düşürecek! Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman ve Adana başta olmak üzere çok sayıda ili etkileyen depremlerin ardından kamuoyunda en çok konuşulan konuların başında büyük İstanbul depremi geliyor. Deprem uzmanları zaman zaman İstanbul depremi ile ilgili açıklamalar yapıyor ancak Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu konu daha da önem kazandı. Peki, Depremler İstanbul depremini tetikler mi? İstanbul’da 7.8 büyüklüğünde deprem olur mu? Olası İstanbul depremi kaç büyüklüğünde olur? Büyük İstanbul depreminde fay nereden kırılır? İşte detayları ile beklenen İstanbul depremi ile Prof. Dr. Celal Şengör'den detaylı analiz!

Sosyal medyada da sıklıkla konuşulan İstanbul depremini Candaş Tolga Işık tv100 ekranlarına taşıdı. Prof. Dr. Şengör’ün katıldığı "Az Önce Konuştum Deprem Özel" programında İstanbul depremi masaya yatırıldı. Celal Şengör olası İstanbul depreminin şiddetini, fayın kırılma noktaları ile İstanbul’un en güvenli ve riskli ilçelerini tek tek sıraladı.

DEPREMLER İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?

Prof. Dr. Celal Şengör, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin İstanbul’u etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili değerlendirme bulundu. Şengör “Çok az bir ihtimal. Çok sık gördüğümüz bir şey değil. Biz direkt etkiyi İzmit depreminde gördük, patır patır Yunanistan yıkıldı" dedi.

 İSTANBUL’DA DEPREM OLACAK MI?

Prof. Dr. Şengör, Candaş Tolga Işık’ın İstanbul depremi ile ilgili sorularını da yanıtladı. Prof. Dr. Şengör, tıpkı Kahramanmaraş’taki gibi İstanbul’da da aynı büyüklükte depremin yaşanacağını ifade etti.

 İSTANBUL’DA 7.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLUR MU?

Candaş Tolga Işık'ın “Bu deprem İstanbul depremini tetikler mi? İstanbul’da deprem olur mu?” sorularına Prof. Dr. Celal Şengör, “İstanbul’da deprem zaten olacak. İstanbul’da olduğu zaman aşağı yukarı bu büyüklükte olacak. Bizim ilk tahminimiz 7,8 büyüklüğüydü. Sonra Kumburgaz’daki deprem olunca belki bu doğuya doğru kırar o zaman belki 7,2 olabilir. Ama emin değiliz. Mesela, 1766 depremi… Önce bir parçayı kırmıştı birkaç ay sonra öteki parçayı kırmıştı” şeklinde yanıt verdi.

İSTANBUL DEPREMİ OLMAYACAK AÇIKLAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

“Yani burada tabiatla inatlaşmanın anlamı yok” diyen Celal Şengör, “Tabiat bizden güçlü bunu anlamamız lazım. Palavrayla da tabiatın önüne geçemeyiz. Dolayısıyla işi ciddiye almalıyız. Devlet vatandaşı eğitmek zorunda. Benim son senelerde gördüğüm devlet tam tersini yapıyor. Gerekli dersleri kaldırıyor çünkü kendisi de bilgisiz” ifadelerini kullandı. 

Celal Şengör, Candaş Tolga Işık’ın “Bir meslektaşınız dün İstanbul’da deprem olmayacak dedi gördünüz mü?” sorusuna ise “O benim meslektaşım olamaz” şeklinde yanıt verdi.

 BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNDE EN ÇOK NERELER ETKİLENİR?

Anadolu Hisarı; Ataşehir, Kartal ve Pendik’in kuzeyinin sağlam olduğunu belirten Prof. Dr. Celal Şengör, “Anadolu Yakası’nın Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün güneyi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün güneyine bir şerit çiz sahile paralel. Anadolu Hisarı; Ataşehir, Kartal ve Pendik’in kuzeyi sağlamdır” ifadelerini kullandı.

Küçükçekmece ve Beylikdüzü’nün deprem açısından sıkıntılı bölgeler olduğunu ifade eden Şengör, bu bölgelerin tabakalarının genç olduğunu söyledi.

Şengör, öte yandan Avcılar’ın denize eğimli olduğunu belirtti. Şengör, tarihi yarımada bölgesinin zeminin ise çok sağlam olduğunu aktardı. Ünlü yer bilimci ayrıca; Etiler, Beşiktaş ve Ulus’un da sahil bölgeleri hariç sağlam olduğunu belirtti.