Barajların doluluk oranı rekor seviyeye ulaştı

İstanbul'da son haftalarda etkili olan yağmur ve kar yağışları barajlardaki doluluk oranını yüzde 88,63’e ulaştı.

Barajların doluluk oranı rekor seviyeye ulaştı

İSKİ'nin eski Genel Müdür Yardımcısı İhsan Özleyen, “Geçen sene su kıtlığı tehlikesiyle karşı karşıyaydık. Şu an İstanbul yaza iyi bir avantajla giriyor ancak yazın olacak aşırı bir sıcaklık, buharlaşmanın ne getireceğini bilemeyiz. Eylüle kadar, hatta eylül sonuna kadar şu an için gözüken bir susuzluk tehlikesi yok ama tasarruf da şart. Beklenmedik bir anda aşırı bir yağış gelebilir taşkın suyu cana, mala zarar verebilir" dedi.

Mart ayında etkili olan yağmur ve kar yağışları sonrası İstanbul'a su sağlayan Istrancalar, Kazandere gibi barajlar yüzde yüz doluluğa ulaşırken, birçok barajda yüzde yüze yaklaştı. İstanbul’un barajlarının genel doluluk oranı ise 88,63’e ulaştı. Son yıllarda zaman zaman düşük seviyeleriyle gündeme gelen barajlarda doluluk oranı yükselirken beraberinde taşkın riskini de getirdi.

Uzmanlar olabilecek taşkınlara karşı uyarırken barajlar dolu olsa da tasarrufun elden bırakılmaması gerektiğine dikkat çekti. Yağışlar sonrası İstanbul'daki barajların doluluk oranları ise; Alibey yüzde 81.09, Büyükçekmece yüzde 92.86, Darlık yüzde 98.64, Elmalı yüzde 99.27, Istrancalar yüzde 100, Kazandere yüzde 100, Ömerli Barajı yüzde 92.07, Pabuçdere yüzde 95.41, Sazlıdere yüzde 62.53, Terkos yüzde 84.51 oldu.