İSTİB Başkanı gıda fiyatlarının artışından çiftçiyi sorumlu tuttu

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, tarım ürünlerinin fiyatlarının yükselmesinden çiftçileri sorumlu tuttu.

İSTİB Başkanı gıda fiyatlarının artışından çiftçiyi sorumlu tuttu

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, "Bizim üreticimiz, o yıl az ekilen bir ürünün fiyatı yükseldiğinde ertesi yıl hesapsızca o ürüne yönelir ve ürün bolluğu dolayısıyla fiyatlar düşer. Çiftçi, fiyat düştükten sonra ertesi yıl ürünü ekmekten kaçınır. Bu da fiyatların tekrar yükselmesine yol açar. Nihayetinde bu kısır döngü bir türlü kırılamaz. Yıllardır ürün ve üretim planlamasının önemini vurgulamamızın nedeni, bu kısır döngünün kırılması içindir." dedi.

Kopuz, İSTİB ocak ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, arz talep dengesinin bozulmasıyla gerçekleşecek fiyat dalgalanmalarını engellemenin ilk şartının üretim planlaması olduğunu vurguladı. 

Hükümetin konuyla ilgili çalışmalarının yakında meyvesini vereceğine inandığını ifade eden Kopuz, şunları söyledi:

"Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan'ın da açıkladığı gibi bu karar, yüksek dış talebin iç dengeleri olumsuz etkilemesini engellemek için alındı. Yani patates ve soğan üretimi, ihracat yaptığımız ülkelerde beklenenden az gerçekleşeceği için yüksek dış talep oluşmuş. Bu yüksek dış talebin iç piyasadaki arz talep dengesini bozmasını engellemek için bu karar alınmış ve bizce yerinde bir karardır. Bildiğiniz gibi bizim üreticimiz, o yıl az ekilen bir ürünün fiyatı yükseldiğinde ertesi yıl hesapsızca o ürüne yönelir ve ürün bolluğu dolayısıyla fiyatlar düşer. Fiyat düştükten sonra da ertesi yıl ürünü ekmekten kaçınır. Bu da fiyatların tekrar yükselmesine yol açar. Nihayetinde bu kısır döngü bir türlü kırılamaz. Yıllardır ürün ve üretim planlamasının önemini vurgulamamızın nedeni, bu kısır döngünün kırılması içindir. 

Anlaşılan 2020 yılında da arz talep dengesini bozan kısır döngü kırılamamış. Ancak bu sefer yüksek dış talep dolayısıyla üreticimiz zarar etmeyebilir. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli de konuyla ilgili bir açıklama yaparak 'patates ve soğanda arz talep dengesizlikleri dolayısıyla bu kararın alındığını' belirtti. Yani elimizdeki stokları ihraç edersek ve iç piyasadaki talebi karşılayamaz duruma gelirsek ithalat yapmak zorunda kalırız ve bu nedenle fiyatlar yine yükselebilir. Nihayetinde tüm bu sorunların çözümü üretim planlamasındadır. Her zaman söylediğimiz gibi doğru ürün planlaması ile ne fiyat dalgalanmaları yaşarız ne de ithalat yapmak zorunda kalırız." 

Ali Kopuz kimdir?

1961 yılında Rize’nin Gündoğdu ilçesine bağlı Veliköy’de doğdu. İlköğrenimini İstanbul Tarhan Koleji'nde, ortaöğrenimini Fatih Koleji’nde tamamladı. Lise öğrenimine İstanbul Fatih İmam Hatip Lisesi'nde devam etti.

İş hayatına aile şirketi olan Elif Et Mamulleri Sanayi ve Ticaret AŞ'de başlayan Kopuz, halen bu şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir. Bu şirketin yanı sıra gıda ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren, Al-Et Gıda ve Kopuzoğlu İnşaat Şirketleri'nin yönetim kurulu başkanıdır.

Kopuz aynı zamanda, Türkiye’nin en büyük ve Avrupa’nın ikinci büyük gıda merkezi olan Mega Center Yapı Kooperatifi’nin yönetim kurulu başkanlığını da yürütmektedir.

Ali Kopuz, 2013 yılı Mayıs ayında yapılan İstanbul Ticaret Borsası seçimlerinde meclis üyeliğine ve akabinde yapılan seçimlerde yönetim kurulu başkanlığına seçildi.

Kopuz, Ağustos 2013’te gerçekleştirilen Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği 69. Genel Kurulu’nda, TOBB yönetim kurulu başkan yardımcılığına seçildi.

Evli ve 3 çocuk babası olan Ali Kopuz 3 de torun sahibidir.