İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz: CHP, HDP ile ittifak yaparsa biz yokuz

Tv100 ekranlarında yayınlanan Pazar Siyaseti programına konuk olan İYİ Parti Genel Sekreteri Av. Uğur Poyraz, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Poyraz, "Cumhuriyet Halk Partisi, eğer HDP ile bir ittifak yaparsa bizim bu ittifakta yer almamız mümkün değil" dedi.

İYİ Parti Genel Sekreteri Av. Uğur Poyraz Lütfü Türkkan olayının perde arkasını canlı yayında anlattı, Türkkan'ın eylemini kınıyoruz. Ancak olayın bir de diğer tarafı var diyerek şehit yakını Tahir Gürmen'in Meral Akşener'e çok ağır küfür ve hakeretler ettiği gerekçesiyle yargılandığını açıkladı.

Lütfü Türkkan'ın şehit ailesine küfretmesiyle başlayan tartışmaları ve Türkkan hakkında hazırlanan fezlekeyi değerlendiren İYİ Parti Genel Sekreteri Av. Uğur Poyraz şunları söyledi:

"Türkkan olayı partimizin her kademesini üzdü"

Bu yaşanan olay herkesi üzmüştür, şehitlerimiz ve yakınları bu milletin her ferdine aittir. Biz küfür ve hakareti kimseye karşı doğru bulmuyoruz. Bu tartışma, küfrün kime edildiğiyle ilgilenmiyor, şehit yakınına küfür edilemez, şehit yakını olmayana küfür edilebilir gibi bir ayrım üzerine doğru götürülüyor bu konu ve bunu da tasvip etmiyoruz.

İYİ Parti zaten siyasetteki bu kutuplaştırıcı bu dile karşı kurulmuş parti. Türkiye 20 yıldır birbirine hakaret eden bir siyaset içerisinde, siyasetin dili çok ağır. Sosyal medyada trol olarak tanımladığınız hesaplar üzerinden yaratılan canavarlarla karşı karşıyayız. Sosyal medyada trol hesapların nerden çıktığı ve bunların azmettiricilerinin kimler olduğunu tespit etmek artık zor bir iş değil. Lütfü Türkkan olayı, bu münferit bir olaydır. Sayın Türkkan'ın bir vatadanşala yaptığı kendisini bağladığı bir olay partimizin bir politikası değil. Bu sayın Türkkan'ın süreci yönetme şekli ve ben bunu doğru bulmuyorum. İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Bingöl'de yaşanan olay sonrası bir video yayınlayarak özür diledi. Bundan sonraki süreç hukukun işi, fezleke hazırlandı.

FETÖ''nün siyasi ayağı tartışması

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, “İYİ Parti FETÖ’nün kurduğu bir partidir” açıklamasını yaptı. Hiçbir fezleke düzenlenmiyor. Yargıtay Ceza Kurulu'nun verdiği bir karar var ve bu kanun hükmündedir. Bir kişiye FETÖ'cü, hain, terörist, dediğiniz zaman bu hakarettir. Bu iddiayı da yargı tespit edecek. Ben kimseye FETÖ'cü diyemem. İYİ Parti, FETÖ’nün siyasi ayağı araştırılsın önergesi verdi. Bizzat sağa sola FETÖ’cü diyen AK Parti’nin siyasetçileri tarafından fezleke reddedildi. Bu nasıl bir ikircikli durumdur.Bu yapılan ithamlar iktidarın politikasına hizmet ediyor. Bizim partimiz şeffaf ve açıktır. Olağanüstü hal döneminde kurulduğumuz için illerde valiliklere, ilçelerde kaymakamlıklara teşkilatlanma ile ilgili bilgi verildi. FETÖ ile mücadelede ikamete uğramaması açısından bu isimlerde sorun var mıdır diye. Partinin kurucuları aynı kontrolden geçirildi.

Lütfü Türkkan olayının perde arkasını anlatan Poyraz şunları söyledi:

"Hiç kimse hiçbir sıfatından dolayı şehit yakını diye kutsallaştırılmamalıdır"

Bingöl teşkilatından arkadaşlarımız gelerek dediler ki "Şahıs, Tahir Gürmen, Genel Başkanımıza ağır hakaretler etmiş ve şu an burada." Bende dedim ki şahsı perdeleyerek ağır ağır uzaklaştırın çünkü amaç belli.

Hiç kimse hiçbir sıfatından dolayı şehit yakını diye kutsallaştırılmamalıdır. Bir vekil vatandaşa sövemez. Ama bir vatadandaş da bu denli hakaretlerde bulunamaz. Sayın Genel Başkanımız her şeyden önce bir hacı ve kadındır. Kadın kimliği üzerinden evlat sahibi, torun sahibi ve siyaset dışında da sosyal ve özel hayatında kendi konumu olan birisidir. Böylesine bir olay sahiplenilmez, o zaman nerde kaldı sizin siyasi ahlakınız?

Millet İttfakı'nın stratejisi ne?

Bizim CHP ile olan ilişkimiz AK Parti'nin MHP ile olan ilişkisi gibi değil, bunu doğru konumlandırmak gerekli. Biz bunu 4 yılda net bir şekilde ifade ettik. AK Parti ile MHP arasındaki ilişki etle tırnak gibi. Oradaki ilişki bir koalisyon.

CHP ve İYİ Parti arasındaki ilişki ise iş birliği. Bizim ittifak metnimiz seçimlerde hazırlıyor. 24 Haziran seçimlerinde CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, ve Saadet Partisi dörtlü bir ittifak kuruldu. Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin getirmiş olduğu seçim sisteminin ortaya çıkardığı bir zarurettir bu. Kendilerini Cumhur İttifakı olarak tanımladıkları için bizim CHP ile DP ile SP ile yapmış olduğumuz iş birliği Millet İttifakı olarak tanımlandı. Biz iş birliği içindeyiz. İYİ Parti 2016, 2019, ve 2021'de tezkereye evet dedi. Bu tezkere metni aynı metin. Sadece süresi değişiyor. Bizim buradaki tutumumuzda bir sürpriz yok.

"Partimizin HDP konusundaki tutumu bellidir"

İYİ Parti ile HDP ittifak içinde olamaz. CHP, HDP ile ittifak kurmak isterse, İYİ Parti böyle bir ittifakın içinde olmaz. Millet İttifakı'nın ve partimizin Genel Başkanı sayın Meral Akşener'in HDP konusundaki tutumu bellidir. Biz vatandaşı kamplaştırmıyoruz. 84 milyonu yönetmeye talibiz. Kürdistan diye efelenen ağalar var ya, Irak’ın kuzeyini 5-6 yıldır konuşmuyor bu ülke. Ne var Irak’ın kuzeyinde? Ne oluyor Irak’ın kuzeyinde? Irak’ın kuzeyindeki özerk yönetim ile gelenlerin göndere çektiğiniz bayrağı ne? Ne o renkler ne?