İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Ümit Özlale, tv100'e konuştu: CHP, İzmir'i bizim sayemizde kazanacaksa, demek ki iyi iş yapmıyorlar

İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Ümit Özlale, tv100 özel yayınında açıklamalarda bulundu. Gazeteci Gürkan Hacır'ın, "CHP seçimi AK Parti'ye karşı kaybederse, 'kaybettiren aday' olmayı göze alabilecek misiniz?" sorusu üzerine Özlale, "CHP, İzmir'i bizim sayemizde kazanacaksa, demek ki iyi iş yapmıyorlar" ifadesini kullandı.

Gazeteci Gürkan Hacır'ın moderatörlüğünü üstlendiği tv100 özel yayınında, İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Ümit Özlale, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Gazeteci Özlem Gürses, Millet Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Sinan Burhan'ın sorularını yanıtladı.

İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Ümit Özlale'nin açıklamalarından öne çıkan satır başlıkları şu şekilde:

Gazeteci Özlem Gürses'in "CHP'nin adayı olmuş olsaydınız yüzde kaç oy alırdınız? İYİ Parti'nin masadan kalkmadan önceki hali ve sonraki haline bakarak, sizin oylarınızda bir farklılık oluşmuş olabilir mi?" sorusuna yanıt olarak Özlale, şu açıklamalarda bulundu:

"CEMİL TUGAY PANEL DAVETLERİNE KARŞI ÇIKTI"
"Gençlerin nabzını tutan iki farklı dernek, Sayın Dağ, Sayın Tugay ve ben olmak üzere üç adayı bir panelde buluşturmak istedi. Fakat Cemil Tugay ikisine de karşı çıktı." yanıtını verdi. 

CHP'nin adayı olsaydım yüzde kaç oy alacağımı hiç düşünmedim. Masadan kalkma meselesinin unutulması gerektiğini düşünenlerdenim. Biz o süreçte haklı olduğumuz tarafları vatandaşa iyi bir siyasi iletişim diliyle anlatamadık.

"BİZİM YOĞUNLAŞMAMIZ GEREKEN KONU CUMHURBAŞKANI ADAYIYDI"
Bana göre Ekrem Bey, Mansur Bey ve Kemal Bey arasında en iyi Cumhurbaşkanı Kemal Bey olurdu. Fakat biz en iyi Cumhurbaşkanını mı yoksa Cumhurbaşkanı Adayını mı seçecektik? Cumhurbaşkanı Adayını seçecektik. Bana göre Millet İttifakı'nın yaptığı en büyük hata buydu. Sanki kazandık ve kazandıktan sonra neler yapacağız, bunları konuşmaya başladık. Bizim yoğunlaşmamız gereken konu Cumhurbaşkanı Adayıydı. 

"GENEL BAŞKANIMIZ MERAL AKŞENER, 'SEN KARARI GİT SOR, BİZ İMZALAYALIM' TAVRIYLA KARŞILAŞTI"
Biz o dönemde son bir anket istemiştik. Bütün anketlerde Sayın Erdoğan'ın karşısına koyacağımız 3 adayı bir kez daha tartalım istemiştik. Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener, anket sonucuna göre bu kararı parti meclisine tekrar sormak istediğini belirtmişti. Orada karşılaştığı tavır ise "O zaman sen git sor, biz burada imzalayalım" olmuştu. Sayın Genel Başkanımız Akşener'in masadan kalkması bunun üzerine olmuştu.

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in "Körfezde kokuyu azaltmak için kimyasallar kullanılıyor demişsiniz. Buna bazı yalanlamalar gelmiş. Siz bu açıklamanızın hala arkasında mısınız?" sorusuna yanıt olarak Özlale, şu açıklamalarda bulundu:

"Koku giderici malzeme bulunuyor. Fakat bunun oradaki ekolojik dengeye zarar verdiğini söylemedim. İzmir Körfezi'nin koku sorununu gidermek için bazı koku giderici malzemeler kullanılıyor, bunun ihaleleri de var. Ben İzmirli halkın ilk beş problemi arasında Körfez'in koku probleminin yer almadığını gördüm. Bence İzmir'in şu anda daha önemli problemleri var. Örneğin afetlere dirençli değil." 

"İZMİR'DE CİDDİ BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFETLERE DAYANIKLI OLMAMA DURUMU VAR"
Özlale, İzmir'deki deprem tehlikesi hakkında "İzmir'in yüzde 60'ı gecekondu olarak inşa edilmiş durumda. Büyük çoğunluğu gecekondu olarak inşa edildiği için ve oraya zamanında düzensiz bir göç geldiği için İzmir'de çok ciddi bir kentsel dönüşüm ve afetlere dayanıklı olmama durumu var." ifadelerini kullandı.

"İZMİR'İN EKONOMİSİNDE CİDDİ BİR İVME KAYBI VAR"
Özlale, açıklamalarına şu şekilde devam etti: "Diğer problem ise İzmir'in ekonomisinde bir ivme kaybı var. Eskiden İzmir her zaman kalkınmanın öncüsü olan bir şehirdi. Gençler bu şehirde giderek kendi hayallerini gerçekleştiremeyeceklerini düşünüyorlar. Temel belediyecilik hizmetlerini yapmak kolay. Ben İzmir'e başka bir şey vaaediyorum. Ben İzmir'i tekrardan kalkınmanın öncüsü olmuş şehir haline getirmeyi vaadediyorum."

Millet Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Sinan Burhan'ın "Belediyelerin bütçesinin yüzde 90'ı İller Bankası'ndan geliyor. Şu anda Türkiye bütçesinin en yüksek İller Bankası payını CHP belediyeleri alıyor. Mesela Ankara'nın bütçesinin yüzde 90'ı İller Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığından geliyor. Fakat sorun şu ki: İzmir Belediyesi'nin kaynakları yatırıma mı, borca mı, yoksa çalışanlarına mı gidiyor?" sorusuna yanıt olarak Özlale şu ifadeleri kullandı:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinin yaklaşık 3'te 2'si personel harcamalarına gidiyor. Belediyenin 34.000 çalışanı var. Ben aynı belediyecilik hizmetini 17.000-18.000 kişiyle de yapabilirim. Oradaki İstihdam fazlasını, benim daha iyi hizmet verebilmek için daha iyi işlerde kullanmam gerekiyor. Mesela 'Tek Masa Projesi' için. Tek Masa Uygulaması ile emekli vatandaşlarımızdan başlamak üzere herkese bir tane belediye temsilcisi atayacağım. Ve siz isterseniz telefondan, isterseniz ofisten o belediye temsilcisi ile görüşebileceksiniz.

"İZMİR'İN KENDİ GELİRİNİ YARATMASI LAZIM"
Geri kalan bütçe ise bakım ve onarıma gidiyor. Yatırım için bütçe yaratamıyorsunuz. Bu yüzden İzmir'in insan kaynağını daha iyi kullanması lazım. Bir de kendi gelirini yaratması lazım." 

Gazeteci Gürkan Hacır'ın, "Şu anda ortada bir ittifak yok. CHP'nin İzmir'i kaybetmesi durumunda AK Parti kazanırsa siz bundan bir sorumluluk duyacak mısınız? Yani 'kazanan aday' ilkesiyle Cumhurbaşkanlığı seçimine girmiştiniz, şimdi 'kaybettiren aday' olmayı göze alabilecek misiniz?" sorusuna yanıt olarak Özlale, şu ifadeleri kullandı:

"CHP İZMİR'İ BİZİM DESTEĞİMİZLE KAZANACAKSA, DEMEK Kİ İYİ İŞ YAPMIYORLAR"
"Tabii ki hiçbir sorumluluk hissetmem. Niye hissedeyim? Ben vatandaşa bir alternatif sunuyorum. CHP yaklaşık çeyrek asırdan beri İzmir'i yönetiyor. Hala İzmir'i bizim desteğimizle kazanacaklarsa, demek ki iyi iş yapmıyorlar. CHP, özellikle İzmir özelinde bizim için bir sosyal sorumluluk projesi değil, ben seçim kazanmak istiyorum."