İYİ Parti’den “kupon” önerisi

İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, 10 milyon hanenin Nisan ve Mayıs aylarıyla ilgili ihtiyaçlarını karşılamak için “tüketici kuponu” önerdi.

İYİ Parti’den “kupon” önerisi

İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Varlık Fonu’nun devreye sokulmasını isteyerek şöyle dedi:

“Almanya ve bazı ülkeler şirketlerini bu krizden koruyabilmek için sıkıntıya düşen işletmelerin hisselerini almak amacıyla fon tahsis etmişlerdir.

Türkiye’nin de bu anlamda Varlık Fonu’nu devreye sokması gerekir. Özellikle ihracatçı firmalar başta olmak üzere üretim yapısını zayıflatmamak için kredileri nedeniyle ve borç yapısı nedeniyle sıkıntıya girecek işletmeler için geri alma opsiyonlu borç hisse takası devreye sokulabilir.

Varlık Fonu özellikle işletmelerimizin kısa vadede borçlarını aşabilmek için borçlanma yapıları nedeniyle üretimlerini durdurmamaları için tasfiye olmamaları için ve hatta çok küçük bedellerle yurt dışı fonlara satılmasını engellemek için Varlık Fonu kaynak yaratarak işletmelerimizden geri alma opsiyonlu borç hisse takasını devreye sokmalıdır.”

"Bu ailelere tüketici kuponları dağıtılabilir"

Tatlıoğlu, Türkiye’de 7 milyona yakın işsiz olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Yaklaşık olarak 7 milyon civarında kayıt dışı çalışan var. Ve Türkiye’de şu an itibarıyla işyerleri kapatılan ve dolayısıyla çalışma imkanı bulamayan geniş anlamda bir 7 milyon civarında da bir ilave nüfus söz konusudur.

Bunlar başta olmak üzere düşük gelirlileri de hesaba kattığımızda 10 milyon hanenin en azından Nisan ve Mayıs aylarıyla ilgili ihtiyaçlarını karşılamak durumundayız. Bu hanelere kişi başı 500 lira olmak üzere yaklaşık 10 milyon haneye yardım yapmak durumundayız. Eğer nakit para ihtiyacı sıkıntısı nedeniyle böyle bir işlem yapılamazsa kupon sistemiyle yapılabilir. Bu ailelere tüketici kuponları dağıtılabilir. Böyle bir sistem çerçevesinde ihtiyaç giderilebilir.”