İzlanda'da yanardağ patladı! Acil duruma geçildi

İzlanda'nın güneybatısında yanardağ patladı. Bölgede ikinci kez tahliyeler başlatılırken alarm seviyesinin acil duruma yükseltildiği belirtildi.

İzlanda'da yanardağ patladı! Acil duruma geçildi

İzlanda'nın güneybatısında patlayan bir yanardağ bölgedeki balıkçı kasabası için endişe yarattı.

Sabah erken saatlerde bölgeden yapılan canlı yayınlarda, yerdeki çatlaklardan püsküren erimiş kaya fıskiyeleri ve karanlık gökyüzüne karşı parlayan parlak turuncu lav akışı görüldü.

Yetkililer, patlamanın Grindavik kasabasının kuzeyinde başladığını ve Cumartesi günü bir dizi sismik faaliyetin ortasında bir salgının yakın olduğu korkusuyla ikinci kez tahliye edildiğini söyledi.

İzlanda geçtiğimiz haftalarda lavların Grindavik'e ulaşmasını önlemek için toprak ve kayadan bariyerler inşa etmeye çalıştı.

Sözcü'nün aktardığına göre, İzlanda Meteoroloji Ofisi (IMO) yaptığı açıklamada, "Sahil Güvenlik'in gözetleme uçuşundan gelen ilk görüntülere göre, Grindavík'in kuzeyinde inşa edilmeye başlanan savunma duvarlarının her iki tarafında da bir çatlak açıldı" dedi.

"Lav şimdi Grindavík'e doğru akıyor. Sahil Güvenlik helikopterinin ölçümlerine göre, çevre şu anda kasabanın en kuzeyindeki evlerden yaklaşık 450 metre uzakta" denildi.

ALARM SEVİYESİ ACİL DURUMA YÜKSELTİLDİ

Geçtiğimiz ay, 18 Aralık'ta Svartsengi volkanik sisteminde başlayan patlamanın ardından Grindavik'in 4.000 sakini tamamen tahliye edilmiş ve popüler bir turistik nokta olan Blue Lagoon jeotermal kaplıcası kapatılmıştı.

Yerel yetkililere göre 100'den fazla Grindavik sakini, Cumartesi günü yenilenen tahliye emrinden önce geçtiğimiz haftalarda geri dönmüştü.

İzlanda'nın sivil savunma ajansı Pazar günü yaptığı açıklamada, alarm seviyesini üç seviyeli bir ölçekte en yüksek seviye olan "acil durum "a yükselttiğini ve insanlara, topluluklara, mülklere veya çevreye zarar verebilecek bir olayın başladığına işaret ettiğini söyledi.