Depremzedelere vize kolaylığı! Kanada vize başvurusu ne zaman başlıyor? Kanada geçici ve kalıcı ikamet başvuruları alacak mı?

Kanada’dan depremzedelere vize önceliği geldi! Kanada, Suriye ve Türkiye’de depremlerden etkilenen kişilerin mülteci yerleştirme başvuruları da dahil olmak üzere geçici ve kalıcı ikamet başvurularını işleme koyacaklarını duyurdu. Peki, Kanada vize başvurusu ne zaman başlıyor? Kanada geçici ve kalıcı ikamet başvuruları alacak mı? Depremzedelere Kanada’dan vize önceliği var mı? Kanada vize başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar…

Depremzedelere vize kolaylığı! Kanada vize başvurusu ne zaman başlıyor? Kanada geçici ve kalıcı ikamet başvuruları alacak mı?

Kanada'dan vize başvurularında depremzedelere öncelik! Türkiye ve Suriye’de depremlerden etkilenenlere kolaylık geliyor. Kanada, Kahramanmaraş'ta meydana gelen yıkıcı depremlerden etkilenen kişilerin mülteci yerleştirme başvuruları da dahil olmak üzere geçici ve kalıcı ikamet başvurularını işleme koyacaklarını duyurdu.

DEPREMZEDELERE KANADA’DAN VİZE ÖNCELİĞİ VAR MI?

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanı Sean Fraser ve Ulaştırma Bakanı Omar Alghabra, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, hükümet olarak 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen yıkıcı depremlerden etkilenen kişilerin mülteci yerleştirme başvuruları da dahil olmak üzere geçici ve kalıcı ikamet başvurularını işleme koyacaklarını duyurdu.

Bakan Fraser ve Bakan Alghabra ortak açıklamasında “Depremlerden kişisel olarak etkilenenlerin denizaşırı başvurularına öncelik vermek için hali hazırda devam etmekte olan çalışmalara dayanmaktadır. Etkilenen bölgelerden gelen yeni ve mevcut geçici ikamet başvuruları ile kalıcı ikamet başvuruları, mülteci yerleştirme başvuruları dahil öncelikli olarak işleme alınmaktadır." dedi.

KANADA VİZE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kanada vize başvurusunda bulunmak isteyen kişiler seyahat amacına göre vize türü seçmeli ve büyükelçiliğe müracaat etmelidir. Kanada vize başvurusunda bulunmak isteyen kişiler yetkili Vize Merkezleri aracılığıyla vize başvurusunu yapabiliyor. Haziran 2013 tarihinden itibaren uygulamaya giren bu sistem ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kanada vizesi işlemlerini alanında uzman ve akredite edilmiş vize hizmet noktaları ile tamamlamaktadır. Vize başvurusunda bulunmak isteyen kişiler büyükelçiliğin öngördüğü evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlamalıdır. Birbiri ile uyumlu olmayan belgeler vize reddine neden olabilir ve kişinin seyahat planından geri kalmasına neden olabilmektedir.  Özellikle vize yetkilisinin vize başvuru sahibini tanıyacağı evrak olan Kanada vize başvuru formu usulüne göre hazırlanmalıdır.

KANADA VİZE BAŞVURUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

- Kanada vize başvurusunda öncelikli olarak tüm evrakların usulüne göre hazırlanması gerekmektedir. Şahsen imza ve tarih atılmalı ve ardından Büyükelçiliğe sunulmalıdır. Büyükelçilikte görevli yetkili vize başvuru evraklarınızı eksik olarak değerlendirir ve ek evrak talebinde bulunursa gerekli evrakı zaman kaybetmeden ibraz etmeniz gerekmektedir.

- Kanada vizesinde pasaportunuzun geçerlilik tarihinin seyahat bitiş tarihinin en az 6 daha ileride olması gerekmektedir. Eski ve yıpranmış pasaportlar vize reddine neden olabilmektedir.

- Kanada vize başvuru formu için Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu (CIC) resmi internet sitesi üzerinden başvuru sahibi adına hesap açılması gerekmektedir.

- Online olarak doldurulan Vize Başvuru Formu eksiksiz ve tutarlı bilgiler ekseninde doldurulmalıdır. Kanada vize başvuru formu İngilizce ya da Fransızca dillerinde doldurulabilir.  Vize başvuru formunda yer alan tüm soruları cevaplandırmalı ve özellikle kimlik bilgilerinizin pasaporttaki ile aynı olması gerektiğine dikkat etmelisiniz. E-posta adresinin yazılması zorunlu alanlardan biridir. Tüm soruları cevaplandırdığınızda başvuru tarihi ve elektronik imza kısımlarını da doldurmalı ve onaylamasınız. Bu esnada beyan ettiğiniz tüm bilgileriniz bir barkoda yansıtılmaktadır. Formun çıktısını alırken barkodda herhangi bir hata oluşmadığından emin olmalısınız.

- Kanada 2021 yılında parmak izi uygulamasına tabii olan ülkeler arasına katılmıştır. Bundan dolayı biyometrik veri beyanında bulunmak zorunludur. Son 10 yıl içerisinde biyometrik veri beyanında bulunmuş kişilerin bu işlemi tekrardan yaptırması zorunlu değildir. Ancak bu durumda bile kişiden tekrardan veri beyanında bulunması istenebilir. Yetkili vize merkezleri ile görüşebilir ve sistemdeki bilgilerini sorgulatabilirsiniz. Biyometrik veri beyanı için gerekli olan randevuyu aynı şekilde yetkili vize merkezleri ile irtibata geçerek alabilirsiniz.

- Kanada’ya girişiniz sırasında gerekli evrakları yanınızda bulundurmanız sınır kapısında sorun yaşamamanız adına oldukça önemlidir. Görevli memur ülkeye girişiniz sırasında Sağlık Raporu, Sabıka Belgesi, Çalışma Belgesi, İşveren İzin Yazısı, Kanada seyahat masraflarını karşılayacak maddi meblağ ve Davetiye Mektubu gibi dökümanları görmek isteyebilir. Bunun yanında pasaportunuzu da seyahatiniz boyunca yanınızdan ayırmamanız gerekmektedir. Gerekli evrakları görevli memura ibraz ettikten sonra ülkeye girişinizi rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.