"Kansere karşı bowling zamanı"

Türkiye'de her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanıyor. kanserle girdiği zorlu mücadeleyi kazanan hastalar ile tedavi süreçlerini yürüten doktorlar bir alışveriş merkezinde "Kansere karşı bowling zamanı" etkinliğinde bir araya geldiler.

Türkiye'de her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Meme kanseriyle girdiği mücadeleyi yenen hastalar ile o süreci yöneten doktorlar kanser haftasında bowling maçında bir araya geldiler.

"Kansere karşı bowling zamanı" sloganıyla yapılan organizasyonun fikri ise kanseri yenen profesyonel bowling oyuncusu Özgül Türkan oldu.

"Kanseri biz kendi sırtımızda taşımamalıyız" Türkan, "benim o hastalıkla hiç bir alakam yok. ben hayatıma devam ediyorum sporuma devam ediyorum. Her ameliyatımdan çıktığımda nekahet süresi bittiğinde ben direk sporuma başladım, bowlingime. Ben hayatta hiç bir ameliyatımı hiç bir hastalığımı üzerime kondurmadım.Ben hayatıma devam ederim hastalık düşünsün." dedi. 

Kanser hastalarının tedavi süreçlerini yürüten Prof. Dr. Bülent Çitgez, ülkemizde kanser hastalığında büyük bir artış olduğunu söyledi.

"Erken teşhis hayat kurtarır"

Çitgez, "Erken teşhis derken nedir, birinci evre mümkünse daha hastalığın başında doktorun onu yakalayıp tedavisini düzenlemesi. Ülkemizde ve dünyada kanser sayısında maalesef bir yükseliş var. ülkemizde biliyorsunuz meme kanseri her sekiz kadından birinde meme kanseri görülüyor" ifadelerini kullandı. 

Meme kanserini yenen hastalardan Nurcan Sönmez ise, herkesin banyo yaparken veya yatmadan önce mutlaka elle kendisini kontrol etmesi gerektiğini söyledi.

Sönmez, "İnsanın kendini kontrol etmesi lazım. o yüzden mutlaka evde kontrol etmek için uğraşmamız lazım. koltukaltıydı memeydi hem banyoda hem yatarken her türlü muayene edip kendimizi kontrol etmeliyiz. ona göre de doktora gitmeliyiz. ay bir şey olmaz orada bir şişlik var olmamalı" değerlendirmesinde bulundu.