Karavancılık revaçta! Karavancılık nedir? Karavancılığın artıları, eksileri nelerdir?

Yazın gelmesiyle birlikte tatilciler planlarını yapmaya başladı. Yüksek fiyatlı oteller vatandaşın canını sıkıyor. Sürekli aynı yerde kalmadan gezdiğinizi düşünsenize... Bu hayali gerçekleştirmek düşündüğünüz kadar zor değil. Karavancılık kültürü artık daha yaygın bir hale geldi. Vatandaşlar uygun fiyata kendilerini özgür hissetmek için karavan tatiline merak sardı. İşte, karavancılık hakkında tüm merak ettikleriniz haberimizde...

Karavancılık revaçta! Karavancılık nedir? Karavancılığın artıları, eksileri nelerdir?

Tatilciler araştırmalar yapmaya başladı. Otellerin kalabalık olması ve yüksek ücretli olması tatilcileri yeni arayışlar içine soktu. Karavancılık son dönemlerde en çok merak edilenler arasında yerini aldı. Karavancılık nedir? Karavancılığın artıları, eksileri nelerdir? Can Mutabakani sizler için karavancılığın detayları verdi. İşte, tüm merak edilenler...

Karavancılık revaçta! Karavancılık nedir? Karavancılığın artıları, eksileri nelerdir? - Resim : 1Karavancılık nedir?

Karavan için, içinde minimum ihtiyaçların karşılanabileceği şekilde tasarlanmış motorlu taşıt dersek karavancılık da bu motorlu taşıtla yapılan ve mobiliteyi sağlayan tatil veya seyahat türü diyebiliriz. 

İçinde mutfak, yatak ve tuvalet barındıran karavanlar 1800 lerin başında sirkler tarafından kullanılmaya başlandı. Bu kompakt motorlu araçlar, o dönemlerde gezerek çalışan bir başka meslek grubu olan tiyatrocular tarafından da tanınmasının ardından, 1900’lerin başında yaygınlaşmaya ve geliştirilmeye başlandı. Avrupa kullanılan karavanlar 1. Dünya Savaşı’nın bitmesiyle birlikte Amerika kıtasına geldi.  Amerika’da yayılmasının ardından bütün dünyada yavaş yavaş popülerliğini arttırdı. Popülerliği çok artan karavancılık, zengin hobisi olarak da bilinmeye başlandı. 1990’lara gelindiğinde ise bir çok farklı firmanın sektöre girmesi ile zengin hobisi olan karavancılık artık herkesçe ulaşılabilen bir hobi haline gelmişti. 

Karavancılık revaçta! Karavancılık nedir? Karavancılığın artıları, eksileri nelerdir? - Resim : 2Karavancılık ilk zamanlarında arabalarının arkalarına takılarak çekilen ayrı bir tekerlekli araç ile yapılıyor iken, zaman geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe motorunun ve yaşam alanının aynı yerde olduğu araçlarla yapılır hale geldi.

Karavancılık kelimesi; günümüzde sirkleri ve tiyatroları değil, tatili ve macerayı çağrıştırmakta. Daha ucuz, esnek rotalı ve uzun tatil yapmak isteyenlerin aklına gelen ilk fikirlerden biri karavancılık olmuş durumda. Sırf deniz tatilleri için değil, gidip görülmek istenen çoğu yer için karavan kullanılabilir. Farsça bir kelime olan ‘kervan’dan gelen karavan kelimesi, türetilerek günümüzde kullanılan karavan tabiri oluşmuştur.

Karavancılık revaçta! Karavancılık nedir? Karavancılığın artıları, eksileri nelerdir? - Resim : 3Karavancılığın artıları, eksileri nelerdir?

Karavancılığın artıları olduğu kadar eksileri de mevcut ve bu dezavantajlar karavancılık yapmadan önce önlem alınması gereken durumlar.

En büyük eksisi olarak karavanlar binek araçlardan genellikle daha büyük oldukları için gidilmek istenen her yere gitmek mümkün olmayabilir ya da yollar bu araçlar için uygun olmayabilir. Bu durumda güzergah değiştirilebilir ya da kampa gidilebilir. 

Bir diğer dezavantaj ise büyük araçlar oldukları için binek araçlardan daha yavaş yol almaları gerekir, bu nedenle de sürücü için yollar yorucu olabilir. Yorgunluğu azaltmak ve karavancılıktan daha çok keyif alabilmek için minimum iki sürücünün olması çok daha iyi olacaktır.

Herkes için geçerli olmayacak ama yine de akılda tutulması gereken bir diğer eksi ise, karavancılıkta kullanılan, motorun yaşam alanıyla entegre olduğu araç tipi olan motokaravan, 3,5 tonu geçtiği takdirde farklı bir ehliyet alınması gerekliliği. Çekme karavanda ise bu sınır 750 kilogram. 

Son dezavantaj ise güvenlik. Karavancılığa tek araç olarak çıkıldığında kamp alanlarını tercih etmek, güvende olmak açısından en mantıklı tercih olacaktır.