Karnede yapay zeka dönemi... Tartışmalara neden oldu

İngiltere'de binlerce öğretmenin yıl sonu performans raplarını hazırlamak için yapay zeka destekli raporlama robotlarını kullandıkları ortaya çıktı.

Karnede yapay zeka dönemi... Tartışmalara neden oldu

Birleşik Krallık'ta binden fazla öğretmen 'Real Fast Reports yani Gerçek Hızlı Raporlar' adlı bir uygulamaya kaydoldu. Uygulama yıllık 10 sterline mal oluyor ve yapay zeka teknolojisi ile donatılıyor.

Uygulama, her öğrenci için kişiselleştirilmiş başarı raporları üretiyor. Öğretmenlerin yapması gereken öğrenci hakkında "iyi ilerleme kaydetti, konuları seviyor, bazı konularda zorlandı, ödevleri zamanında teslim etmekte zorlandı, sınavda başarılı oldu ama daha iyisini yapabilirdi" gibi birkaç bilgi girmesi yeterli.

"Uygulama, tüm bu bilgileri anlamlı ve tutarlı cümleler halinde derleyerek anlamlı cümlelere çeviriyor. 

Yapay zeka sayesinde iki cümlelik bilgiden 250 kelime uzunluğunda bir rapor hazırlanabiliyor. Bu raporlar, öğrencilerin yılsonu notlarına eklenerek akademik performanslarının takibine yardımcı oluyor. Ancak raporların hazırlanması için öğretmenler yüzlerce saat harcıyor ve öğrencilerin ödevleri için yapay zekadan yardım almaları eleştiriliyor. Ayrıca, düşük maaşları nedeniyle grev yapmış olan ülkedeki öğretmenler arasında bu uygulama da tartışmalara sebep oldu.