Kentsel dönüşüm için 4 aşamalı plan hazır! Bakan Özhaseki, İstanbul Yasası'nın detaylarını anlattı

Kentsel dönüşüm için İstanbul'a özel yasa çıkıyor. 4 aşamalı plan hazırlandı. 1.5 milyon riskli yapının dönüşümü sağlanacak ve 350 bin yeni konut yapılacak. Bakan Özhaseki, konuyla ilgili "Benim düşüncem, % 50 şartını sağlayan binanın dönüşüme girmesi... Yasada bunu teklif edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm için 4 aşamalı plan hazır! Bakan Özhaseki, İstanbul Yasası'nın detaylarını anlattı

Türkiye'de 6 Şubat günü yaşanan ve 11 ilimizi yasa boğan depremlerin ardından İstanbul için çalışmalara hız verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul için 4 aşamalı plan hazırladı. İlk aşamada İstanbul'da 600 bini yıkılmak üzere olan 1.5 milyon riskli yapının dönüşümü sağlanacak. Şehrin Anadolu ve Avrupa yakasında belirlenen rezerv alanlarda 350 bin konut yapılacak. Dönüşüm için hazırlanan 'Yarısı Bizden' kampanyasına başvuran vatandaşların evleri acil dönüştürülecek. İstanbul'un dönüşümü için özel yasa çıkarılacak.

"YÜZDE 50 ŞARTINI SAĞLAYAN BİNE DÖNÜŞÜME GİRSİN"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bizim hızlı davranmamız icap ediyor. Biran önce işi hızlandıracak tedbirleri alıp bu yasayı çıkarmak istiyoruz. Eskiden bir binanın değişimi için yüzde 100 muvafakat gerekiyordu, daha sonraki dönemde bu 3'te 2'ye kadar düştü. Fakat bina içerisinde itiraz edenler engeller oluşturdu. 3'te 2 sağlasanız bile iş başına geçtiğinizde yasa sizi uzunca bir güzergaha sokuyor. Orada karar alıp bir an önce işe başlayamıyorsunuz. Benim şahsi düşüncem yüzde 50 şartını sağlayan binanın dönüşüme girmesi... Yasada bunu teklif edeceğiz" dedi.

"BELEDİYE ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI"

İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Bakan Özhaseki, İstanbul'da şu anda 39 ilçede 188 yerde kentsel dönüşüm projesinin devam ettiğini belirterek, "İlçe ve büyükşehir belediyesiyle toplantılar yapıyoruz. 2012'den beri yapılan çalışmalarda yaklaşık 800 bin bağımsız konut birimi yenilendi. Şu anda 165 bin civarında konutun yenileme çalışmaları devam ediyor. Belediyelerin de elini taşın altına koyması vatandaşla görüşmesi gerekiyor" dedi.

2 YILDA BİTECEK

Şehrin iki yakasında Hazine ve askeri arazileri rezerv alanlar olarak belirlediklerini anlatan Özhaseki, "Avrupa yakasında rezerv alan olarak hazırladığımız yerin çevresinde 8 ilçe var. Boşaltılan yerlere yeniden bina yapmayı düşünmüyoruz. Kanal İstanbul çevresinde yapılacak konutların bir kısmını da depreme hazırlık için kullanabiliriz. 2 yılda rezerv alanlarda binaları teslim almayı planlıyoruz. İstanbul'da 600 bin konut ilk etapta yıkılacak bina gibi görünüyor. Bizim ilk hedefimiz o 600 bin konutun bir an önce güvenli alanlara doğru taşınması" dedi.